March 19, 2020

Posetite svetske muzeje i galerije – iz fotelje!

Foto: Pixabay

Postoji nešto uzvišeno u komadima istorije čovečanstva koji svedoče o životu i o bogatstvu ljudskog iskustva. Gde bolje iskusiti ovaj osećaj nego u muzejima? Naravno, u trenutnim okolnostima, ova privilegija nam je uskraćena. Ali – ne u potpunosti.

Naime, na veb stranici artsandculture.google.com u sekciji Collections na meniju sa leve strane, možemo virtuelno posetiti muzeje i galerije od Meksika do Japana, a sve iz udobnosti svog doma. Ove online ture ne obuhvataju celokupne kolekcije muzeja.

Neki muzeji imaju više, a neki manje eksponata koji se mogu posetiti putem Interneta – uprkos tome, može se naći za svakog po nešto.

Iako su svi opisi i obrazloženja na engleskom jeziku – umetnost je univerzalni jezik pa makar u tome možemo svi uživati bez obzira da li razumemo ono što piše ispod odabranih izložbi.

Istorija neke kulture nam govori više o tome kako je ta kultura došla do svog današnjeg izražaja i pomaže nam da je bolje razumemo, a ono što razumemo lakše i zavolimo. Predmeti i umetnine u muzejima nam pokazuju koliko načina postoji da čovek živi svoj život i zbližavaju nas. Objašnjavaju nam način na koji neki narod razmišlja, kakvi su mu koreni i kako se razvijao, a sve to možemo osetiti bolje posmatrajući materijalne objekte koji su rezultat nečije kulture.

Muzeji nam otvaraju vrata ka novim razmišljanjima, ka inspiracijama i novim kreativnim idejama. Oplemenjuju nam duh i bude radost u nama – radost koju nosi jedan život koji je pun stvaralašta. To stvaralaštvo muzeji čuvaju na najbolji način.

Virtuelne ture ne mogu zameniti fizički odlazak u muzeje i uživo viđanje slika u galerijama ali mogu biti odličan početak za planiranje budućih odlazaka. Mogu nam dati još bolju ideju o tome šta zaista želimo da posetimo i vidimo uživo!

Vredi iskoristiti svoje slobodno vreme istražujući i upoznajući svet, makar i online.

Piše: Kristina Vuković

Foto: Pixabay