Kapitalna dela najvažnijih predstavnika enformela kod nas, nalaze se do 15. juna 2021. u Modernoj galeriji Beograd na Dorćolu, u ulici Strahinjića Bana 8 u okviru izložbe „Beogradski enformel”.

Izložba Beogradski enformel okupila je na jednom mestu osam slikara, koji su činili jezgro beogradskog pokreta: Miodrag Mića Popović, Vera Božičković-Popović, Lazar Vozarević, Zoran Pavlović, Živojin Žika Turinski, Branislav Branko Protić, Vladislav Šilja Todorović i Branko Filipović Filo.

Upravo tokom trajanja ove izložbe, u Modernoj galeriji Beograd promovisana je i knjiga „Polemički konteksti Beogradskog enformela”, autorke dr Vesne Kruljac, istoričarke umetnosti i docentkinje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u izdanju fondacije Vujičić kolekcije. Knjiga predstavlja naučni doprinos tumačenju i razumevanju idejnih i formalno-jezičkih aspekata, kao i problemskih konsekvenci ovog umetničkog fenomena u srpskoj kulturi pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.

Tokom trajanja ove izložbe, subotom od 13 časova profesor Ješa Denegri imao je stručna vođenja, koja su bila izuzetno posećena. Poslednje vođenje zakazano je za subotu, 12. juna za 13 časova. 

O enformelu:

Reč enformel dolazii iz frncuskog jezika (informel) i ima značenje „neformalno”. U slikarstvu je reč o apstrakciji zasnovanoj na istraživanjima materije i tehnološkim eksperimentima, tj. primeni materijala koji nisu tipično slikarski i nekonvencionalnih operativnih postupaka. Budući da je apstraktan vizuelni iskaz već postojao u umetnosti, ono što je u enformelu bilo inovativno je upravo pozicioniranje dela izvan konvenciocionalnih kategorija slike i sadržaja, odnosno njegovo prevođenje u medijski ambivalentnu i polisemičnu strukturu (znak, simbol, ideogram).

Izložba Beogradski enformel dešava se gotovo 60 godina posle prve izložbe „Enformel– mladi slikari Beograda”, koju je 1962. godine u Galeriji Kulturnog centra organizovao Lazar Trifunović, likovni kritičar koji je najzaslužniji za prepoznavanje beogradskog enformela i grupe beogradskih umetnikaenformelne orijentacije. 

Moderna galerija ovom izložbom ima za cilj edukaciju šire publike u razumevanju i prihvatanju enformela, buntovnog umetničkog pravca, koji je u Srbiji i imao vrhunske predstavnike.

Radno vreme galerije je od 10 do 19 časova.

Foto: Vladimir Miloradović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.