Moderna galerija Beograd na Dorćolu organizuje poslednje stručno vođenje kroz izložbu “Razlike minimalizma” u subotu, 27. novembra u 13 časova.

U pitanju je izložba radova koja sve vreme privlači veliku pažnju. Iako  su ova dva savremena umetnika (Radomir Damnjanović Damnjan i Veljko Vujačič) imali zajedničke izložbe u Beču u Galeriji Lindner 1999. godine, kao i u Beogradu 2008. i Čačku 2009. godine, ovo je prvi put da se zajedno izlažu njihova apstraktna minimalistička dela. 

Damnjanove slike se nalaze i u nekim od najznačajnijih svetskih muzeja kao što su Centar Žorž Pompidu u Parizu ili Gugenhajm u Njujorku, dok se Vujačićeve slike nalaze u Modernoj galeriji u Ljubljani i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Profesor Ješa Denegri i ovoga puta vodi kroz ovu izložbu, a prilikom prethodnog vođenja je istakao da je ova izložba izuzetno važna jer je obuhvatila dva aktera različitih generacija, jednog poimanja umetnosti koje se u ovoj sredini ciklično radjalo od šezdesetih godina prošlog veka i koje traje do danas, te da ova izložba omogućava da na jednom mestu gledamo slike koje zrače duhovnošću, bistorinom, čistoćom i elanom, uprkos činjenici da su kao takve, oslobođene bilo kakvog narativa ili poruke, a obično nemaju ni naziv.Moderna galerija Beograd ovim vođenjima želi da upoznava publike sa jednim radikalnim pravcem, kao što je minimalizam, koji je dugo bio neprihvaćen od strane kritike i publike. 

Vođenju će prisustvovati i jedan od autora, Veljko Vujačić, koji će biti dostupan za pitanja posetilaca.Ulaz je slobodan.

Izložba  traje sve do 30. novembra 2021. godine u Modernoj galeriji Beograd, na adresi Strahinjića Bana 8. 

Radno vreme galerije je od ponedeljka do subote, od 10 do 20 časova. 

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.