July 9, 2019

“Povratak Maksu Aubu”, izložba o jedinstvenom stvaraocu u Servantesu

Foto: Institut Servantes

Spajajući vrhunsku književnost i revolucionarnu, kako ličnu tako i političku borbu za slobodu, nova izložba Instituta Servantes, koja će biti otvorena 10. jula u 19 časova u galeriji Instituta, predstaviće beogradskoj publici lik i delo po mnogo čemu jedinstvenog Maksa Auba.

Neverovatna životna priča Maksa Auba ovog leta poslužiće kao inspiracija svim ljubiteljima hispanske kulture, borcima za jednakost i ljudska prava, zaljubljenicima u pisanu reč, avanturistima…

Izložba nazvana “Povratak Maksu Aubu”, koja će od 10. jula do 12. septembra biti postavljena u galeriji Instituta Servantes, upoznaće publiku sa ovim stvaraocem koji danas važi za jednu od ključnih španskih figura XX veka.

Aubov život zbilja je splet neverovatnih okolnosti, ali i revolucionarnih ideja i hrabrih reči, koje su ga koštale slobode. Nakon završene srednje škole prvobitno je krenuo očevim stopama, radeći kao prodavac bižuterije. Međutim, koju godinu kasnije dobija premiju na lutriji, putuje u Madrid i otkriva fascinantan književni svet.

Objavio je niz romana (Zatvoreno polje, Geografija, Luis Alvares Petrenja, Zelena pripovest…), zbirke pesama (Svakidašnje pesme, A…), dramska dela (Narcis, Necelokupna dramska dela…), a uređivao je i nekoliko časopisa. Njegovo Zatvoreno polje smatra se jednim od najboljih španskih romana XX veka!

Vrlo rano se priključio Španskoj socijalističkoj radničkoj partiji, dok je njegova članska karta Alijanse pisaca antifašista za odbranu kulture izdata pod rednim brojem 3. Osim toga, u Parizu je radio kao kulturni ataše u Ambasadi Španije u Francuskoj, a koordinirao je Paviljon Republike Španije na Svetskoj izložbi u Parizu na kojoj Pikaso izlaže Gerniku. Sa Andreom Malroom sarađivao je na snimanju filma Teruelske planine, za dramski tekst Zatvor dobio je Nacionalnu pozorišnu nagradu Meksika. Jedan od njegovih prijatelja bio je i čuveni filmski stvaralac Luis Bunjuel.

Nažalost, zbog svojih političkih ideja Aub je bio hapšen, zatvaran i odvođen u koncentracione logore, da bi na slobodu bio pušten zahvaljujući zalaganju meksičkog konzula nakon čega biva prinuđen da napusti Španiju. Njegove adrese potom se se smenjuju, od Meksika do Kube preko povremenih dolazaka u Evropu, ali ne i u rodnu Španiju. Tačnije, tadašnje španske vlasti nisu mu dozvolile da se vrati u zemlju čak ni kada su mu preminuli roditelji.

Foto: Institut Servantes

Izložba “Povratak Maksu Aubu” predstavlja hronološku i panoramsku šetnju kroz njegov stvaralački rad, pružajući omaž jednom od najvažnijih predstavnika književnosti na španskom jeziku.

Radno vreme galerije Instituta Servantes je od 10 do 21 sat, a ulaz je slobodan.

Foto: Institut Servantes