August 10, 2020

Povratak režisera: Miyazaki se vratio i sada nam stiže film “Kako živiš”

Foto: Youtube/Printscreen

Poznati studio japanskih animiranih filmova Studio Ghibli najavio je rad na svom novom filmu pod nazivom “Kako živiš“ (How Do You Live).

Nakon njihovog poslednjeg animiranog filma “Vetar se uzdiže” (The Wind Rises) iz 2013. godine, Hayao Miyazaki, jedan od osnivača studija, pisac i režiser mnogih filmova, penzioniše se. Samim tim i produkcija filmova Ghibli studija stagnira jedno vreme.

https://www.youtube.com/watch?v=imtdgdGOB6Q

Velike promene u radu studija dešavaju se 2016. godine. Njihov glavni režiser – Hayao Miyazaki povlači se iz svojih penzionerskih dana, predstavljajući nove ideje za kratkometražni film “Gusenica Boro” (Boro The Caterpillar).

Celokupni film je projekat u kojem se eksperimentiše novim tehnikama animacije, kao i spojem ručnog crtanja i kompjuterske animacije.

Glavni razlog Miyazakijevog povratka na velika platna otkriva se tek sledeće, 2017. godine. Toshio Suzuki, glavni producent Ghibli studija tada najavljuje Miyazakijev rad na sasvim drugačijem filmu “Kako živiš” (How Do You Live). Novi film rađen je po motivima iz istoimene dečije knjige japasnkog pisca Yoshina Genzobure, objavljene 1973. godine. 

Jednom odrastanje, a drugom opraštanje od sveta umetnosti

Radnja romana, kao i filma prati priču mladog srednjoškolca Kopera koji po prvi put spoznaje samog sebe kroz filozofska učenja svojeg ujaka i interakciju sa svetom koji ga okružuje. Centralna tema filma je duhovno sazrevanje pojedinca kroz razne psihološke i socijalne procese koji će kasnije uticati na formiranje njegove ličnosti. Samim tim, dečiji aspekti romana, kao i filma mešaju se sa filozofskim konceptima postojanja, stvarajući priču jedne mladosti koja polako korača u svet odraslih.

Myjazaki govori o filmu “Spirited away” / Foto: Youtube/Printscreen

Film, takođe, predstavlja Miyazakijev lični izraz i još jedan način da se oprosti od života umetnika, ostavljajući ga svom unuku i nasledniku – Goru Miyazakiju.

Tačan datum emitovanja filma još uvek nije poznat, ali se kraj 2021. ili početak 2022. godine uzimaju kao okvirne godine premijere.