U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu od 27. maja do 9. juna otvorena je izložba ikona i crteža Minje i Marije Poljak pod nazivom „Istupljenje”.

Izložbenu postavku čini serija ikona nastalih u proteklih godinu dana. Cilj ove umetnosti je inovativni prikaz ikonografskih scena i istraživanje principa njihove interpretacije bez gubitka svojih originalnih vrednosti. 

Ikona, kao umetničko delo, može i treba da evoluira, menja se, zatim zanima i postaje bliža percepciji savremenog čoveka, sa tendencijom zadržanja religioznosti u svakoj novoj manifestaciji.  U potrazi za novim izražajnim sredstvima akcenat je najpre u složenim značenjskim, uz dodatak isprepletenih citata, a tek posledično vizuelnim poljem sakralnim temama. U fokusu mog rada je prikaz preobražaja koji se očituje u likovnom izrazu prostora, odeždi, nimbusa….

U seriji Marijinih crteža tema su ženske figure u kontemplaciji, prikazane u različitim analizama misaonog udubljivanja, istupanja i poniranja u svoj unutrašnji svet, prepuštajući neograničenu slobodu lične poetike, estetike i jezika u mnogo nivoa likovnosti, dekorativnosti i njenih izražajnih oblika. Rađeni su kombinovanim tehnikama na papiru: grafitna olovka, bojice, akvarel, tempera, suvi i masni pastel, kolaž od tkanine…

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.