Program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ poziva na učešće u javnom projektu „Priče između zidova“ umetnice Džesfi Dženg, koji realizuje kroz projekat Novim putevima u budućnost (As you go…roads under your feet, towards the new future) u saradnji sa Narodnom bibliotekom Bor. 

Reč je o participativnom dugoročnom projektu kojim se prikupljaju privatni zapisi o iskustvu života u „novoj normalnosti” koje svi delimo i od njih gradi rastuću arhivu koja bi se mogla reprodukovati u različitim sredinama. Dobrodošli su prilozi iz celog sveta, bez ograničenja kada je reč o jeziku, formi, dužini zapisa ili prebivalištu autora.

„Kroz ovaj dugoročni projekat, iznova razmišljam o jazu između onlajn i oflajn svetova kao o novoj teritoriji koja određuje, preispituje i izaziva distancu između društvenosti i solidarnosti u vremenima poput ovog. Kroz kolektivni čin, ovaj projekat podstiče fizičko zajedništvo teksta, tako što sakuplja paralelne realnosti učesnika i izlaže ih u javnom prostoru. Pothranjujemo izlive sopstva u formi zajednice, bez obzira na međusobne razdaljine”, rekla je umetnica Džesfi Dženg.

Kao doprinos izgradnji kolektivnog „skulpturalnog spomenika”, svaki poslati prilog koji stigne periodično će se dodavati živoj arhivi koja će biti otvorena za javnost u Narodnoj biblioteci Bor, gde će moći da se pogleda na bezbedan način.

„Priče između zidova“ su prvi put realizovane kao odgovor na izolaciju koju je donelo izbijanje pandemije. Predstavljen u Centru za savremenu umetnost u Kitakjušiju, kao samostalna izložba Džesfi Dženg, povremeno zatvarana zbog karantina i opet otvarana, ovaj čin usmeren ka kreiranju skulpturalnog spomenika ovom periodu u toku njegovog odvijanja zamišljen je kao most koji vodi s one strane koncepcija zatvaranja i isključivanja, istražujući kapacitete učesnika da imaginativno prevaziđu barijere.

Na poziv kustosa i osnivača programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ Biljane Ćirić i Larija Frožijea, direktora Umetničkog muzeja Rokband (Šangaj), „Priče između zidova“ deo su i dugoročnog istraživačkog projekta Novim putevima u budućnost i deo projekta Zavesa (CURTAIN).

U saradnji sa Novim putevima u novu budućnost, Priče između zidova se implementiraju u različitim lokalnim kontekstima i situiraju zahvaljujući radu sa lokalnim partnerskim ustanovama i pojedincima: platformom Artkom u Kazahstanu, Sarom Bušra u Etiopiji i Narodnom bibliotekom Bor u Srbiji. Poseban vid predstavljanja razvijen je u saradnji sa Muzejom Taravara u Melburnu tokom najstrožeg karantina koji je ovom gradu ikada u istoriji nametnut.

Zajedno sa Narodnom bibliotekom Bor, pozivamo vas da sa svojim zapisima učestvujete u stvaranju spomenika našem vremenu.

Da biste učestvovali u Pričama između zidova, potrebno je da:

–    Pišete kako provodite dane, o čemu razmišljate ili šta osećate, bez obzira na dužinu zapisa i na bilo kojem jeziku;

–    Ne zaboravite da unesete ime, prebivalište i datum;

–    Svoje zapise pošaljete na: [email protected] ili poštom, na adresu: Narodna biblioteka Bor, Moše Pijade 19, 19210 Bor, sa naznakom „Za priče između zidova”, ili ih donesite lično u Narodnu biblioteku Bor. 

Svi pristigli zapisi će se čuvati kao fizičke kopije u jednoj arhivi, a svaki učesnik će dobiti svoju fasciklu u toj arhivi, tako da su Vaši novi prilozi dobrodošli. Ne zaboravite da svoje zapise datirate i da upišete ime i mesto. U pisma i zapise, koji će biti izloženi u Narodnoj biblioteci Bor, ne unosite lične podatke kao što su adresa, broj telefona ili imejl adresa. Navodi iz vaših zapisa možda će se anonimno objavljivati onlajn ili koristiti u promotivne svrhe. Prilozi se ne vraćaju pošiljaocima, jer ostaju kao deo umetničkog rada.

Javni poziv ne podrazumeva rok za slanje priloga, te se prilozi primaju stalno. Svi pristigli prilozi biće javno izloženi u Narodnoj biblioteci Bor od decembra 2020, kao deo dugoročna izložbe, a  Digitalna arhiva zapisa ostaće u trajnom vlasništvu biblioteke.


Džesfi Dženg, koja živi i radi na relaciji između SAD i Kine, interdisciplinarna je umetnica čiji radovi u poslednje vreme istražuju neizbežan neuspeh komunikacije kako na međuljudskom, tako i na kolektivnom nivou. Koristeći umetničke formate kao što su instalacije, nenajavljeni performansi, izvajani predmeti i umetničke knjige, Dženg konstruiše situacije koje predstavljaju javne intervencije zarad podizanja svesti o našim društvenim i kulturnim okruženjima, kako u tako i izvan konteksta savremene umetnosti. Dženg je, inače, završila Školu dizajna Roud Ajland (Rhode Island School of Design).

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.