Pozorišni festival „Upad“, koji je prošle godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, održava se od 19. oktobra do 1. novembra u Novom Sadu. Predstavlja deo aktivnosti na međunarodnom EU projektu „BeSpectActive!“.

„Upad“ je prepoznatljiv po tome što selekciju predstava prave aktivni mladi gledaoci. Ovogodišnji drugi Festival će biti specifičan jer će se osam predstava koje su mladi Selektori odabrali igrati i na nekoliko lokacija u Novom Sadu koje su i tematski vezane za same predstave. Pored selekcije, kreiranja naziva Festivala, mladima je poverena i uloga moderatora razgovora sa autorima koji će se voditi nakon svake predstave.

Tako će Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház biti domaćin pet predstava tokom poslednje dve nedelje oktobra:

  • ponedeljak, 19. 10. u 20.00 „Sakrij se negdje daleko. Do smrti.“ – autorski projekat Kristiana Žana Mišela Jalžečića i Doroteje Šušak u produkciji Arterarija iz Zagreba.
  • sreda, 21.10. u 20.00 „Indigo“ rađena u koprodukciji Kreativnog centra CEKOM, organizacije, Kulturkick-a i Kulturnog centra Zrenjanina.Tekst potpisuju: Dušan Kalejski i Predrag Karanjac.
  • četvrtak, 22.10. u 20.00 monodrama „Noćni pisac” svestranog belgijskog umetnika Jana Fabra, u maestralnom izvođenju Slobodana Beštića u izvođenju Narodnog pozorište iz Beograda.
  • ponedeljak, 26. 10. u 20.00 „Negri ili Ljubov ko sočelovekom svojim“ pobednik 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije, Knjaževsko-srpski teatar u režiji Anđelke Nikolić.
  • sreda, 28. 10. u 20.00 „Dragi tata“, Teatar 021, Beograd, po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Nataše Radonjić.
  • petak, 23. 10. u 19.00 Gimnaziji „Laza Kostić“ na Telepu gostuje Prva kragujevačka gimnazija sa predstavom „Ona“.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, 24.10. biće izvedena predstava „Šest portreta Pavla Beljanskog“ u režiji Ibre Sakića, u dva termina, od 15.00 i 18.00 časova, koja je realizovana kao deo projekta „Muzeja mladih“, a uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u organizaciji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Teatra mladih „Mišolovka“.

Prisustvo predstavi je besplatno, a publika može da rezerviše mesta putem telefona 021/472 99 66, 528-185.

Takođe u dva termina u Srpskom narodnom pozorištu u nedelju 1.11. od 18.00 i 21.00 čas igraće se predstava „Za šta biste dali svoj život?“, koja je rađena u koprodukciji sa: East Westa Centar, Teatar Promena Novi Sad, Bosansko narodno pozorište Zenica, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház Novi Sad i u saradnji sa Studentski kulturni centar Novi Sad i Centar za mlade Novo Sarajevo.

Ulaznice za predstave se mogu rezervisati i kupiti na blagajni pozorišta u kojima se predstave igraju, po ceni od 500 dinara, a za studente i srednjoškolce 250 dinara.

SKC Novi Sad, kao organizator događaja moli posetioce da nose zaštitne maske i poštuju distancu.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.