January 7, 2019

Pozorište – prvi srpski pozorišni list

Foto: Wikimedia Commons/Dennis Jarvis

“Dobro nam došli  u novo zdanje Srpskog narodnog pozorišta čiji su temelji volja i htenje da u njemu stvaramo sugestivnu zrelu i anganžovanu savremenu  umetnost.  U vječnom rastvaranju i rastenju svjetova umjetnost je jedina epruveta za istinitost  stanja. S umetnošću čovjek mjeri vrijednost svojih nadzora o svjetu i zbivanju, s njom se život miče po tminama i fosforescira na mračnom dnu stvarnosti osvjetljavajući  svoju tamnu stazu unjenim sjajem, kao magičnim sumpornim okom i tako se miče između zvjezda i tako živi.“ Miroslav Krleža

Ove reči krasile su naslovnu stranu lista “Pozorište” prvog pozorišnog lista u Srbiji, koji je počeo da izlazi na današnji dan, 7. januara, pre 146 godina.

List je pokrenulo Društvo za SNP. Izlazio je jednom godišnje kao prikaz protekle sezone  pozorišta. Uređivao ih je Antonije Hadžić. Od  novembra 1909. list uređuje Jovan Grčić; prvo kao  “Pozorište”, a zatim list menja ime u “Novo Pozorište”.  Tokom ratova rad lista, kao i samog pozorišta  je zaustavljen. Početkom sezone 1968/69. list je ponovo pokrenut i od tada stalno izlazi.

Izdavala ga je štamparija pozorišta Štamparski pogon Srpskog narodnog pozorišta. Od 1872. pozorište je pokrenulo ediciju Zbornik pozorišnih dela, u kojoj su objavljivana domaća dramska dela i prevodi stranih drama koja su se nalazila na repertoaru.

Srpsko narodno pozorište je osnovano 1861. godine u Novom Sadu. Bilo je organizovano kao nacionalna ustanova, koja je imala zadatak da očuva srpski jezik u tadašnjoj Austrougarskoj. Jedan od ljudi koji je učestvovao u osnivanju pozorišta je pesnik Jovan Jovanović Zmaj.

Prvi upravnik bio je Jovan Đorđević, koji kasnije osniva Narodno pozorište u Beogradu i u njega dovodi deo ansambla iz Novog Sada.

Pozorište je sve do Drugog svetskog rata kuburilo sa finansijama, predstave su igrane u nekoliko tipiziranih dekora, koji su bili više dekoracija nego prava scenografija.  Po izbijanju rata biva privremeno izmešteno u Smederevo. U Smederevu je došlo do ekplozije i tada je preminulo sedamnaest glumaca.  Preživeli ostatak teatra uz saglasnost Ministarstva prosvete odlazi u Pančevo gde je preimenovano u Dunavsko narodno pozorište. Tu ostaje do kraja rata.

Srpsko narodno pozorište osnovalo je 1947. godine Operu, a 1950. Balet.  Zajedno sa Operom osnovana je i Srednja pozorišna škola sa smerovima za glumu i balet.

Ovog meseca u ovom pozorištu možete pogledati predstave : “Svetozar”, “Ženidba”,  ”Nebeski odred”, “Džandrljiv muž”, “Ana”, “Bilbord”, “Hepi end” i
“Antigona 1918”. Takođe, biće održani i koncert Opere SNP-a i Big Benda Novog Sada pod nazivom “Disko opera”.

Piše: Ksenija Stojiljković