February 28, 2019

Pred premijeru: Suluda ideja, jedna kamera i jedan objektiv i nastao je film “Reži”

Foto: MCF/Promo

Uoči premijere filma “Reži” 27. februara u okviru FEST-a ekipa koju čine reditelj Kosta Đorđević, scenarista Dragan Nikolić, glumice Kristina Jovanović i Đurđina Radić, producent Miloš  Ivanović  i direktorka  fotografije Bojana Andrić govorila je o ovom projektu za koji kažu da je bio izazovan.

Reditelj Kosta Đorđević, koji je široj publici poznat po njegovom debitanskom filmu “S/Kidanje” rekao je da je ideja za film nastala 2014. godine.

“Sve je počelo kada me je Dragan pozvao da se vidimo. Našli smo se u parku, tada mi je rekao da bi voleo da napiše scenario za mene. U jednom trenutku, prolazili smo pored “Politike” i videli neke klince koji sede pored fontane. Došli  smo na ideju da film bude o njima.  Onda smo se zapitali ko su zapravo ti klinci. Vrlo brzo se ukazala tema vršnjačkog nasilja kao nešto što se dosta pominje, ali se ne obrađuje. Ušli smo u neka istraživanja i scenario je nastao 2015. godine.  Nadam se da sam izbegao zamku drugog filma.”

Foto: MCF/Promo

“Kritika vršnjačkog nasilja nije nikakva pridika. Moja pouka iz ovog filma je da dok su ti čiste namere će sve biti u redu. U poslednjoj sceni sam želeo da to prenesem na pubilku”, naglašava reditelj.

Na komentar da je scenario interesantan, scenarista Dragan Nikolić navodi da su prvobitno na umu imali suludu ideju.

“Prvobitna ideja bila je da se film snimi u jednom kadru, što bi predstavljalo veliko ograničenje za priču, pa smo onda povećavali kadrove”, rekao je Nikolić.

Foto: MCF/Promo

Glumica Kristina Jovanović uporedila je sebe sa likom koji tumači u pomenutom filmu.

“U početku je bilo riskantno, jer mi je lik bio vrlo blizak, ali zahvaljujući Draganu i Kosti to je postao lik  koji nema veze sa mnom. Drugačija je od mene jer nema podršku, nema to neko sigurno gnezdo u svom domu. Niko nju ne poznaje zaista u srž. Maja je ta koja će je upoznati i njih dve postaju prijateljice.  Radi se o prijateljstvu koje se stiče na ulici, što je jako retko. Moj lik je dosta bezobrazniji, nonšalantniji od mene, zna šta hoće i ide glavom kroz zid”, objašnjava Kristina.

Đurđina Radić, koja tumači lik Maje, jedne od dve glavne junkanje, priznaje da je ovo za nju bio ozbiljan glumački izazov.

“Kristina i Kosta su mi mnogo pomogli da se glumački otvorim. Ovo je moja prva uloga u kojoj sam imala progres lika. Maja je moja sušta suprotnost, ona je jako implusivna, kaže šta misli bez dlake na jeziku. Ono što je lepo kod nje je to što ona stvarno stoji iza onoga što kaže. Drugi  sloj Majinog lika je u stvari da je ona devojka željna nežnosti i najjednostavnijih stvari.  Njih dve su devojke sa ulice bez dobrih porodičnih temelja, moraju da imaju stav momaka. Na kraju sam zavolela svoj lik, najteže mi je bilo da nekoga opsujem, ali sam na kraju naučila. Mislim da sam kroz ovaj projekat napredovala i kao glumica”, rekla je ona.

Direktorka fotografije Bojana Andić govorila je o tehničkoj strani priče.

“Dobro sam prošla pošto su stvarno za početak zamislili 3 duga kadra i to bi bilo mnogo komplikovanije. Na kraju smo završili sa 20 kadrova. Kamera kroz ceo film koji prati jedan Majin dan prelazi kroz subjektivne i objektivne kadrove. Kosta voli da daje teške zadatke, ja volim da rešavam Kostine teške zadatke. Ovo je bio veliki izazov, imali smo jednu kameru i jedan objektiv. Sve smo snimili bez rasvetnog tela, ali mislim da smo uspeli i zadovoljna sam rezultatima”, istakla je Bojana.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: MCF/Promo