Dvadesetogodišnji opus Stanislava Sharpa (od 1987. do 2007) biće tema predavanja Đorđa Milekića u Marsh Open Space-u (Cetinjska 15) 15. septembra od 18 časova.

Đorđe Milekić razotkriva kako je davne 1986. osmislio umetnički koncept Stanislav Sharp, preuzimajući taj identitet u realnom životu tokom gotovo dve decenije.

Na predavanju će biti predstavljeni radovi Stanislava Sharpa, uključujući i projekte umetničkog kolektiva Grupa FIA čiju su okosnicu činili Sharp i Nada Rajičić. Posebno će biti osvetljen osnovni princip rada UG FIA koji glasi “Minus je Plus” – pretvaranje negativnih uslova u pozitivne

O projektu “Stanislav Sharp”

Stanislav Sharp je krajem osamdesetih bio jedan od najpoznatijih fotografa u bivšoj Jugoslaviji, čuven po portretima umetnika, sportista i javnih ličnosti, koje je snimao za ex YU magazine, posebno za kultni magazin START. Široj javnosti je bilo malo poznato da je Stanislav Sharp u stvari umetnički projekat, izmišljena ličnost i mnogo više od pseudonima. Sharp kao kreativni direktor Grupe FIA (1989-2007) iz Beograda, realizovao je brojne kulturne, kao i angažovane projekte, među kojima su najpoznatiji Publikum kalendar, L’Impossible magazin i (Ne)MOGUĆE – Dosta! 

Dušan Kojić Koja / Foto: Đorđe Milekić (aka Stanislav Sharp)

Misija Grupe FIA bila je unapređenje položaja fotografije, štampe i dizajna u Srbiji uprkos ratnom okruženju i nemaštini. U svojim projektima FIA je kombinovala različite vizuelne medije i kreirala multidisciplinarne događaje koji su često reflektovali društveno – politička kretanja u Beogradu i zemlji.

Radovi Stanislava Sharpa, ili projekti gde je bio kreativni direktor su objavljivani ili izlagani u mnogim referentnim publikacijama i institucijama, između ostalog u: NY Times, Communication Arts, The Art of Design, Colossal Design, Graphis; Narodnom muzeju Beograda, Kulturnom centru Beograda, Srpskoj Akademiji nauka, Art Directors Club, NYC,  AIGA – National Design Center NYC, The Wolfsonian Miami, AIGA Leadership Retreat, itd.

Milekić živi i radi u SAD, a od 2013. godine je na poziciji brending menadžera u gradskoj vladi Majami Biča.

Marina Penezić / Foto: Đorđe Milekić (aka Stanislav Sharp)


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.