June 1, 2020

Predavanje: Ko je bio Radoslav Grujić – srpski Indijana Džons?

Božidarac Digital i Istorijski zabavnik vas pozivaju na besplatno online predavanje uživo o zaboravljenom i zanimljivom profesoru Radoslavu Grujiću u sredu, 3. juna, sa početkom u 20 časova.

“Brišemo prašinu sa jedne nepravedno zaboravljene legende domaće istorije. Pridružite nam se u otkrivanju sudbine profesora Radoslava Grujića, njegovog životnog puta i priče toliko uzbudljive da na momente podseća na akcioni film”, piše u najavi za događaj.

Reč je o čoveku velikih zasluga za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda. Mediji su ga prozvali “srpski Indijana Džouns”, a Radoslav Grujić bio je pravoslavni teolog, istoričar, dopisni član SANU i čovek koji je pronašao zemne ostatke cara Dušana!

Čitav svoj život profesor Grujić posvetio je borbi protiv zaborava. Ipak, najveću ulogu odigrao je za vreme Drugog svetskog rata učestvujuću u spašavanju moštiju srpskih svetitelja iz manastira sa Fruške Gore pred najezdom ustaša. Grujić je lično predvodio konvoj koji je ostatke svetitelja i crkvene dragocenosti do kojih je bilo moguće doći doneo u Beograd i tako ih sačuvao.

Kakvu je ulogu u očuvanju srpskih svetinja tom prilikom odigrao i jedan nemački baron? Koji su put ostaci cara Dušana prešli pre nego što su konačno položeni u grob u crkvi Svetog Marka u Beogradu? Kakvu je ličnu golgotu profesor Grujić prošao nakon Drugog svetskog rata i zašto je i danas nepravedno zaboravljen? Ko je zapravo bio čovek čije ime danas nosi ulica na Vračaru u kojoj se nalazi i Centar za obrazovanje i kulturu “Božidarac”?

Odgovore na ova pitanja zainteresovani će moći da čuju na predavanju “Radoslav Grujić – Zaboravljeni spasilac srpske istorije” koje će održati Aleksandra Bogdanović, novinarka i osnivač Istorijskog zabavnika.

Kako da se pijavite?

Prijava je obavezna na sledećem linku ovde. Učešće je besplatno. Predavanje možete pratiti sa telefona ili kompjutera.

Ko je Aleksandra Bogdanović?

Aleksandra Bogdanović je master novinarstva i već dugi niz godina se bavi istorijskim temama. Osnivač je Fejsbuk i Instagram grupe Istorijski zabavnik koje zajedno broje preko 200 hiljada pratilaca.

Septembra 2019. godine pokrenula je i sajt Istorijski zabavnik na kome svakodnevno objavljuje tekstove o zanimljivostima iz svetske i domaće istorije i koji je ove godine po izboru magazina PC press proglašen za najbolji u Srbiji u kategoriji Kultura i obrazovanje. Do sajta možete stići na sledećem linku ovde

Foto: Promo