April 30, 2020

Predavanje o Karlu Lagerfildu – čoveku koji je decenijama diktirao modne trendove

Online predavanje Modni CV: Karl Lagerfild biće održano u subotu, 2. maja u 20 časova. O poznatom kreatoru govoriće poznati i priznati srpski stilista i reporter Filip Maksimović. U pitanju je prvo predavanje u ciklusu predavanja na temu mode.

Nemački kreator, umetnik i fotograf Karl Lagerfeld je obeležio ne samo neku konkretnu deceniju već i čitavu eru i postao prava ikona popularne kulture.

Lagerfeld je možda bio jedan od najznačajniji savremenih kreatora koji je decenijama diktirao modne trendove, a o tome koliko je veliki bio govori i činjenica da je već godinama, decenijama zapravo, bio kreativni direktor tri luksuzna brenda – radio je za Šanel, Fendi i svoju sopstvenu modnu marku.

Ovaj modni virtouz godišnje je lansirao gotovo 20 kolekcija za pomenute brendove, a njegova velika ljubav bila je i fotografija – često je sam pravio fotografije za Šanelove kampanje i kataloge, a mnoge od njih su završile i u prestižnim magazinima, čak i na izložbama u umetničkim galerijama.

Bio je jedan od najprepoznativljivijih lica u modnoj industriji i posvećen svojoj najvećoj ljubavi, modi, sve do samog kraja. Kontroverzni dizajner je tokom svoje karijere punio naslovne stranice svojim fascinantnim radom ali i izjavama.

Lagerfild će takođe ostati upamćen po svom specifičnom izgledu koji je negovao poslednjih godina, a koji je redovno uključivao tamna odela, naočare za sunce u istom tonu i nizak rep.

Mrzeo je selfije, prezirao društvene mreže i stvorio komade koji nikada neće otići u istoriju.

“Kad je o meni reč, karneval u Veneciji traje celu godinu”, rekao je svojevremeno o svom izgledu, koji je zaista bio pomalo karnevalski i podsećao je na podseća na aristokratu iz 18. veka.

Prijava je obavezna i to OVDE. Učešće je besplatno. Predavanje možete pratiti sa telefona ili kompjutera. Predavanje organizuju Božidarac Digital i Klaster.


Pročitajte još i: Sećate li se Tvigi? Bila je modna ikona 60-ih…


O predavaču

Filip Maksimović je stilista, reporter i model. Modom se bavi 30 godina. Multidisciplinarni pristup mu je omogućio da se oproba u raznim ulogama. Imao je prilike da stilizuje skoro sve estradne ličnosti sa naše scene. Tokom svoje dugogodišnje karijere bio je saradnik brojnih magazina, od Harper’s Bazaar pa nadalje. U emisiji Modni filozof nas informiše o aktuelnim dešavanjima iz sveta mode.

Foto: Božidarac