Jubilarni 25. Festival autorskog filma zvanično počinje 22. novembra i poručuje da nema bojazni od moralne dekadencije – čuva se stvaralačka snaga. Otvara ga film “Parazit”, ovogodišnji pobednik Kanskog festivala, a zatvara film “Talaso” 29. novembra.

Vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala posvećen je maštovitom hipnotičkom svetu Dušana Makavejeva čiji kratki filmovi će biti prikazani na Festivalu autorskog filma.

Festival autorskog filma od ove godine uvodi nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario kao stalnu nagradu Festivala.

Foto: Festival autorskog filma

Ponekad se perspektiva naših autora zadržava u granicama našeg podneblja, ali Mihić ruši te granice i jedan je od najznačajnijih scenarista Evrope, istakao je reditelj Srdan Golubović. On je ujedno ovo izdanje Festivala opisao kao najintrigantnije i najraznolikije do sada.

Inače, program ove godine čini devedest filmova, dok glavni program donosi dvadeset i četiri ostvarenja od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran Prix nagradu “Aleksandar Saša Petrović”. 

Foto: Festival autorskog filma

Filmovi koji će se takmičiti su: “Pritka” K. Balagova, “Od sutra počinjem da” I. Markovića, W. Linfenga, „Vatra će doći“ O. Laksea, „Beli, beli dan“ H. Palmasona, “Martin Eden” P. Marčela, “Priča o tri sestre” E. Alpera, “Asimetrija” M. Nešković, “Devica avgusta” J. Trueba, “Present.Perfect” S. Zua, “Naše majke” C. Dijaza, “Mačka u zidu” V. Kazakove, M. Mileve, “Moj jutarnji smeh” M.Đorđevića.

Ove godine je akcenat  i na mladim neafirmisanim autorima sa potencijalom da budu prepoznati i nagrađivani od strane velikih evropskih filmskih festivala. U tom kontekstu predstavljena su dva domaća filmska ostvarenja “Asimetrija” Maše Nešković i  “Moj jutarnji smeh”  Marka Đorđevića u kojem se poslednji put pojavljuje Nebojša Glogovac. Najavljena je koprodukcija srpsko-kineskog filma “Od sutra, počinjem da” I. Markovića i W. Linfenga

Prodaja ulaznica za projekcije filmova glavnog programa 25. Festival autorskog filma u Kombank Dvorani počinje u sredu 6. novembra, dok će prodaja ulaznica za ostale bioskope početi od 14. novembra. 
 
Glavna lokacija festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu “Fontana”, bioskopu “Vlada Divljan”, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, kao i u bioskopu “Dragan Nikolić”.

Priredila: Ksenija Stojiljković

Foto: Festival autorskog filma


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Ksenija Stojiljković
Studentkinja treče godine novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Prava neodlučna vaga koja živi na relaciji između jave i sna.