U četvrtak, 5. novembra u Domu omladine predstavljena je knjiga “Savremena čitanja Velikog invkizitora”, objavljena u saradnji Vulkan izdavaštva i Instituta za studije kulture i hrišćanstva. Reč je o zborniku radova, a priređivači su prof. dr Davor Džalto i Danijela Marković.

Moderator književne večeri bio je Sergej Beuk, urednik tribinskog programa DOB-a, a o knjizi su govorile Danijela Marković, Institut za studije kulture i hrišćanstva i dr Nina Krajnik, Slovenačko društvo za Lakanovsku psihoanalizu, Ljublјana, dok su se putem video linka publici obratili Marija Radić, urednica domaćih izdanja Vulkan izavaštva, dr Vladimir Cvetković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju i prof. dr Davor Džalto, Univerzitetski koledž Stokholm.

Danijela Marković je istakla da je dug i kompleksan proces od postavljanja cilja do dolaženja do njega. Ona se zahvalila autorima, profesoru Davoru Džaltu, koji je jedan od priređivača i svim partnerima koji su učestvovali u ovom projektu što knjiga stoji pred čitaocima. Kako je najavila ovo je prvi u nizu projekata Savremenih čitanja koji će Institut za studije kulture i hrišćanstva realizovati u saradnji sa Vulkan izdavaštvom.

“Ovo je prva promocija, planiramo da održimo više promocija u knjižarama Vulkana, a pozvani smo i u Trebinje, gde će nas u Muzeju grada Trebinja ugostiti vladika Atanasije.”

Marija Radić se zahvalila svim saradnicima koji su zaslužni za to što je knjiga “Savremena čitanja Velikog inkvizitora” ugledala svetlost dana. Ona je ukazala na raznolikost perspektiva zastupljenih u čitanju, odnosno tumačenju ove poeme F. M. Dostojevskog.

Foto: Danko Strahinić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.