Premijera filma „Godišnjica mature“ reditelja Sabolča Tolnaia biće održana na platformi Online bioskopa MOJ OFF  u petak 5. juna, potpuno besplatno.

Već od sledećeg dana film „Godišnjica mature“ u kom su učestvovali studenti četvrte godine glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, sa klase na mađarskom jeziku, naći će se na redovnom reperotaru virtuelnog bioskopa MOJ OFF.

Priča Tolnaijevog filma, ujedno završnog, ispitnog rada četvrte godine glume, odigrava se na dan kada se nekadašnji drugari iz klupa okupljaju kako bi proslavili deset godina od mature.
Iako je većina bivših đaka u inostranstvu, na desetoj godišnjici se okuplja ostatak razreda. Ni sami ne naslućuju da će u toku ovog, naizgled običnog događaja, pasti velovi sa njihovih najbolnijih tajni i da će im se život promeniti u toku večeri…

U ovoj priči sam običan događaj, godišnjicu mature, namerno izokretao sa najsuludijim preokretima. Zadatak glumaca je bio da stvore jasne i tačne likove sa kojima su u stanju da te situacije učine uverljivim i da ih opravdaju kroz najneverovatniju priču“ istakao je reditelj Sabolč nadovezujući da su glumački posao i dramaturgija, odnosno scenaristika, dve prilično bliske oblasti.

Osmišljavanje likova, njihovih težnji i laži koje ni sami sebi nisu u stanju da priznaju su pitanja koja se pojavljuju u toku procesa pisanja kao i oživljavanja istih. Kako bi ti likovi voleli sebe da vide, kako ih okolina vidi, šta se promeni u njima u toku priče – sve to zahteva pre svega maštu i posvećenost.“

Drago mi je što sam uspeo da povežem studente sa raznih smerova Akademije, kao što me i raduje saradnja studenata Akademije Umetnosti Novi Sad i Fakulteta Tehničkih Nauka, sa smera scenske arhitekture i dizajna“, zaključio je reditelj i profesor Sabolč Tolnai.

Film „Godišnjica mature“ snimljen je u okviru predmeta Gluma u medijima na Akademiji Umetnosti Novi Sad.

Foto via MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.