Dokumentarni film “Putovanje kroz vreme/vrijeme” biće premijerno prikazan 16. jula u 18 časova u okviru jubilarnog 25. Festivala Baščaršijske noći. Film je realizovala platforma Balkan Dance Project.

Festival će se ove godine realizovati online, pa će film moći da se pogleda na zvaničnoj stranici manifestacije. Inače, Festival organizuje Bosanski kulturni centar u Sarajevu.

U filmu umetnici govore o izazovima i poziciji savremene umetničke igre na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana. Umetnici pričaju na različitim jezicima republika iz kojih dolaze o ideji i cilju osnivanja platforme Balkan Dance Project.

Dvanaest premijera platforme Balkan Dance Project

U okviru platforme Balkan Dance Project premijerno je izvedeno 12 plesnih produkcija, u izvođenju 19 igrača, u radu sa šest koreografa iz šest država.

Gostovali su u 32 pozorišta, s više od 100 izvedenih predstava u saradnji s 12 različitih organizacija koje rade u polju plesne umetnosti. Produkcije Balkan Dance Projecta pogledalo je više od 20.000 gledalaca.

“Zvezdica Spavalica”

Poslednji veliki projekat u okviru ove platforme je “Zvezdica Spavalica” u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića umetničkog dvojca iz Srbije. U pripremi je i Balkan Dance Project Vol.5 koji potpisuju koreografi Ognjen Vučinić iz Hrvatske i Gaj Žmavc iz Slovenije. Premijera je zakazana za 4. novembar ove godine.

U trenutku kada su pozorišta i plesni studiji zatvoreni, kada su prekinuta sva gostovanja, ekipa Balkan Dance Project odlučila je, da projekat ne staje, da se stvara dalje pod drugačijim uslovima.

Sve je to podstaklo umetnike, da budu još kreativniji, odlučujuči, da naprave plesno dokumentarni film sa osnovnim ciljem; ostaviti arhiviran trag jednog vremena i pokazati, da spajanje ljudi i stvaranje umetnosti nema granica.

Film “Putovanje kroz vreme/vrijeme” kao i sama platforma donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, spajanje kulturnih
radnika i međukulturni dijalog na jeziku umetnosti.

Ko sve čini Balkan Dance Project

Osnivači Balkan Dance Project su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, Mojca Majcen umetnica iz Slovenije i koreograf i direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić iz Srbije.

Glavni producent projekta je Festival Velenje (Slovenija) na čelu sa direktorkom Barbarom Pokorni i producentkinjama Silvijom Bašnec Pintovšek za Sloveniju i Natašom Hajdarević za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Zoran Lešić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.