Na sceni Festivala Velenje (Slovenija) u četvrtak 2. decembra će premijerno biti izvedena plesna predstava Možiček.

Reč je o predstavi Josipa Ipavca u koreografijama Aleksandra Ilića iz Srbije i Gjergji Pervazija iz Albanije.

Predstavu izvode igrači Balkan Dance projekta Mojca Majcen i Patricija Crnkovič iz Slovenije, Branko Mitrović iz Bosne i Hercegovine i Jakša Filipovac iz Srbije. Pored igrača, u predstavi učestvuju muzičari iz Slovenije Iztok Kocen, Zoran Bičanin, Urban Krč, Uroš Bičanin i Miha Firšt.

Ideja organizatora i producenata je revitalizacija starih baleta i obnova dela u obeležavanju 100 godina od smrti čuvenog slovenačkog kompozitora Josipa Ipavca.

Gjergji Pervazi i Aleksandar Ilić trenutno su prisutni na sceni kao najuticajniji koreografi. Pervazi je školovan na Univerzitetu za scenske umetnosti u Albaniji, a usavršavao se u Parizu. Osnivač je Albanskog plesnog teatra i kompanije koja podstiče savremenu igru na tim prostorima i direktor plesnog festivala Albania Dance Meeting. Asistent je na na Univerzitetu za umetnost u Tirani na odseku za koreografiju.

Aleksandar Ilić je srpski baletski umetnik i koreograf, osnivač i professor Instituta za umetničku igru. Svoje posdiplomske studije završio je na Konzervatorijumu za muziku i ples Laban u Londonu. Kao koreograf ostvario je veliki broj produkcija u domaćim pozorištima i regionu. Od 2019. godine na poziciji je direktora Kulturnog centra Beograda.

Scenografiju za predstavu je uradio Matija Kovača iz Slovenije a kostim Aleksandra Karović iz Srbije.

Nakon premijere predstava će biti izvedena 22. decembra u Šentjuru i 27. decembra u Celju ove godine.

Više o predstavi pogledajte ovde: https://www.festival-velenje.si/dogodki/12994-Mozicek

Fot: Hiša kulture Celje


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.