Premijera predstave “Audijencija” zakazana je za 20. mart u 19h u Akademiji 28. Već 21. marta igraće se repriza.

“Audijencija” iz 1975. prvi je Havelov komad koji oživljavaju Miodrag Radonjić i Nikola Rakočević.

Ovaj komad, koji predstavlja politički satirikon iz doba Čehoslovačke i kulta ličnosti, svoju premijeru doživeo još je 1981. godine u Ateljeu 212. Glavne likove igrali su Bora Todorović i Petar Kralj.

Radi se o jednočinki zasnovanoj na dijalogu između glavnog lika i njegovog poslodavca, pivara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika.

Kako je Havel u vreme kada je napisao dramu bio zabranjen pisac, delo je izvođeno krišom, u sobama umesto u pozorišnim prostorima.

Intrigantna prošlost “Audijencije” čini je i danas izuzetno zanimljivom i provokativnom.

Naizgled običan, prozaičan, gotovo prijateljski razgovor krije u sebi puno više od puste razmene, skoro pa najobičnijih porodičnih informacija, muških tajni itd.

Sam tekst na duhovit način problematizuje kako se osećaju i šta misle ljudi koji su pristali da neko drugi razmišlja umesto njih.

“Velika je odgovornost kada igrate komad koji je sa velikim uspehom već izvođen kod nas od strane velikih glumaca. Nama je to podstrek i nadamo se da ćemo napraviti i našu ‘Audijenciju’ koja će se dugo igrati, izjavio je Miodrag Radonjić.

Režiju potpisuje višestruko nagrađivani pozorišni reditelj Milan Nešković a produkciju Scena ASM.

Ulaznice po ceni od 1000 i 1200 dinara se mogu nabaviti na blagajni Akademije 28 i u sistemu tickets.rs.

Foto: Alex Dmitrović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.