Drugog dana Merlinka festivala, u petak, 4. decembra, srpsku premijeru imao je švedski film „Izgubljeni zauvek“ Davida Fardmara, u kojem jednu od uloga tumači i srpski glumac Nemanja Stojanović. Reč je o filmu koji na gorko-sladak način prikazuje bolno vreme nakon završetka duge veze kada život dvoje ljudi mora da krene ispočetka.

O inspiraciji za ovo ostvarenje, reditelj filma David Fardmar je rekao:

„Namera mi je bila da jednostavno snimim film o raskidu, ljubavi i romansi, pokušaju da nastavite život bez onoga koga volite. Hteo sam da prikažem različite faze tog procesa bez fokusa na seksualnost likova, jer su sva ta osećanja i raskidi potpuno univerzalni. Tu su i scene u kojima likovi sanjaju kako imaju decu. Samo zato što ste strejt, to ne znači nužno da je lako postati roditelj. Svi smo isti, svi imamo iste snove i osećanja. Svi smo homo sapiensi.“

Srpski glumac Nemanja Stojanović rekao je da je srećan što je bio deo ovog filma i dodao da se u ovoj dirljivoj drami mogu pronaći svi, bez obzira na seksualnu orijentaciju:

„Bio sam jako srećan kada mi je David ponudio ulogu u filmu, koju sam prihvatio bez razmišljanja. Davida sam poznavao već neko vreme i on je zaslužan za moj prvi korak za ulazak u švedsku kinematografiju. Jako sam srećan što sam deo ovog ostvarenja i mislim da je film urađen odlično, sa odličnim kastingom i delikatno preciznom dramaturgijom. Ova drama je jako dirljiva i mislim da će mnogi moći da prepoznaju sebe i neke lične ljubavne strasti i turbulencije, bez obzira na to da li su gej ili strejt.“

Govoreći o srpskoj premijeri filma na Merlinka festivalu, Nemanja je rekao: „Srećan sam što će film biti prikazan u mojoj zemlji, ali ujedno i razočaran zbog svog odsustva. Moja velika želja je oduvek bila da radim u Srbiji, zato ovo doživljavam kao neki mali početak. Nadam se da će beogradska publika uživati i da će u ovim teškim trenucima za kulturu moći makar malo da zaboravi na probleme i uživa uz filmove na Merlinka festivalu.”

Srpske premijere imali su i drugi filmovi iz Glavnog takmičarskog programa, među kojima brazilski „Muzika za slomljena srca“ Rafaela Gomeza, čileanski „Smrt će doći i imaće tvoje oči“ (Hoze Luis Tores Liva), i argentinski „Emilija“ Cezara Sodera. Tom prilikom premijerno u Srbiji prikazani su i dokumentarci „Žene sa obale: Lezbejski život i ljubav u Istočnoj Nemačkoj“ Barbare Valbraun i „Maria Luiza“ Marsela Diaza.

Foto: Merlinka festival


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.