Muzičar i kompozitor Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas od posledica korona virusa, prenosi Danas.

Sanja Ilić bio je frontmen grupe Balkanika.

Rođen je 27. marta 1951. u Beogradu. Bio je oženjen glumicom i nekadašnjom mis Jugoslavije Zlatom Petković, sa kojom ima sina Andreja.

Nakon iznenadne smrti Zlate Petković, Sanja Ilić oženio se homeopatkinjom Tatjanom Karajanov.

Pored „evrovizijskih“ numera, kao i onih za Balkaniku u poslednje dve decenije, Sanja Ilić komponovao je muziku za pozorišne predstave, mjuzikle, TV serije i filmove i dobitnik je mnogih prestižnih nagrada na raznim festivalima.

Još kao šesnaestogodišnjak poslao je svoju pesmu „Baj, baj, baj“ na jugoslovensko takmičenje za izbor za pesmu Evrovizije davne 1968, na istom takmičenju, osam godina kasnije, 1976. u Opatiji, njegovu kompoziciju izvela je Bisera Veletanlić.

Do pesme Evrovizije njegova kompozicija stigla je najzad nakon šest godina, 1982.

U pitanju je bila pesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe Aske. A još dve godine kasnije, za isto takmičenje napravio je jedan od evergrin hitova popularne muzike u izvođenju dve zvezde jugoslovenskog rokenrola – Slađane Milošević i Dade Topića – „Princeza“.

Nastupao je kao srpski predstavnik, na Pesmi Evrovizije u Portugalu sa numerom „Nova deca“, koja je odabrana da bude evrovizijski predstavnik na „referentnom festivalu domaće muzike“ Beoviziji. Nastupao je sa svojom grupom Balkanika.

Foto: Youtube/ Printscreen


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.