Institut za umetničku igru ugostiće još jednu prestižnu umetnicu Luciju Romanovu, hrvatsku igračicu i koreografkinju. Ona će započeti seriju gostujućih predavanja iz savremene igre i kompozicije u saradnji s Ognjenom Vučinićem.

Diplomirala je na prestižnoj Akademiji za igru i pozorište u Amsterdamu (Academy for Dance and Theatre Amsterdam), nakon čega se seli u London gde započinje svoju profesionalnu igračku i koreografsku karijeru.

Usavršavala se i igrala u najpoznatijim savremenim kompanijama Peeping Tom, Gecko Theater, Jasmin Vardimon Company, Batsheva Dance Company, Jan Fabre, Milan Tomasik, Ultima Vez, Club Guy & Roni, William Forsythe i dr.

O Lucijinom radu Ilijana Lončar kaže:

Lucija voli stvoriti dinamičnu atmosferu u studiju. Atmosferu u kojoj možemo proširiti granice fizičke snage i izdržljivosti. Cilj nam je prvo artikulisati telo i razdeliti ga u mikro delove pre nego što možemo, celi, skupiti u jednu homogenu masu energiju. Kada artikulišemo i otpustimo naše umove i telo, dobijamo slobodu za obnovu i reprogramiranje telesnog sastava. Gradimo se ispočetka. Novo uređenje misli i nova artikulacija kretanja daje nam izbor u pokretu i ponovno uspostavljeno telo. Telo je u ovom trenutku spremno da nauči i istraži niz koreografisanih fraza koje su utemeljene na ovoj praksi.
Želimo da stvorimo osećaj u sebi gde smo nepokorivi, što i jesmo. Kako biti sve i ništa u isto vreme?

Lucija, kada se uče zadane sekvence, uvek želi pobeći od kopiranja oblika i forme pokreta i nastoji da se fokusira na doživljavanje i proživljavanje pokreta u trenutku. Bitno je ostati otvoren i znatiželjan.

U Institutu za umetničku igru boraviće od 5. do 23. oktobra ove godine.

Foto: Arhiva Institut za umetničku igru


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.