U Beogradu je ove godine održan 60. jubilarni Festival Beogradskih amaterskih pozorišta (BAP) tokom kojeg su od 14. do 18. decembra prikazane predstave i dodeljene nagrade najboljim predstavama i glumcima.

„Ove godine smo hteli da i u nemogućim uslovima dokažemo i pokažemo koliko je pozorišni amaterizam žilav, i u tome smo uspeli. U konkurenciji smo izveli tri predstave iako je amaterska produkcija mnogo veća, ali u mnogim ansamblima je po neki glumac ili glumica bio bolestan“, izjavio je agenciji Beta direktor festival BAP-a Peđa Milojević.

Tri predstave koje su izvedene su, čini se, i najreprezentativnije kada se govori o amaterskom pozorištu. To su predstave „Misuri“ Teatra Levo, „Preživeću“ Teatra Ulica i „Fajront“ Teatra 011, rekao je Milojević.

Pored izvođenja prestava koje je pratio na licu mesta žiri u sastavu Olivera Viktorović (glumica), Stojan Srdić (dramski pisac) i Milica Bajić Djogo (novinar i televizijski autor), na kraju je održan i okrugli sto na kojem su te predstave analizirane kako od žirija, tako i od samih učesnika ali i predstavnika teatara koji ove godine nisu učestvovali.

Žiri je za najbolju predstavu proglasio „Preživeću“ Teatra Ulica, a oni su dobili i nagradu za najbolju kolektivnu igru.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Nataši Radonjić za predstavu „Fajront“ Teatra 011.

Teatar Levo je odneo tri nagrade – za svetlo i muziku, zatim za najbolju mušku ulogu koja je pripala Mladenu Miljanoviću i za najbolju epizodnu mušku ulogu koju je dobio Damjan Diklić.

Mladen Miljanović svoju nagradu ravnopravno deli sa Vladimirom Jorgićem iz Teatra 011 za ulogu u predstavi „Fajront“.

Za najbolju glumicu festivala proglašena je Katarina Jovanović iz Teatra Ulica za ulogu u predstavi „Preživeću“.

Uprkos teškoćama koje nosi situacija sa pandemijom korona virusa, amaterska pozorišta su prikazala predstave dobrog kvaliteta, rekao je Milojević.

Direktor Festivala BAP-a je podsetio da je festival prvi put održan u vanrednim okolnostima. Festival obično bude u maju u Domu kulture Studentski grad, ali zbog epidemije korona virusa i finansijskih problema, festival je ove godine održan u kulturnom centru Šumice u Voždovcu.

Predstave su bile bez publike, ali emitovane uživo na YouTube kanalu centra Šumice.

Festival je održan uz pridržavanje svih propisanih sanitarnih i epidemioloških mera.

Foto: Canva


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.