October 20, 2021

Priznanja u Rimu za poeziju i karijeru Maje Herman Sekulić

Našoj uglednoj pesnikinji Maji Herman Sekulić su 14. oktobra u Rimu na svečanoj ceremoniji uručene dve internacionalne nagrade (“Citta del Galateo – Antonio de Ferraris”) pod pokroviteljstvom predsednika Republike Italije.

Dr Maja Herman Sekulić je tom prilikom dobila specijalnu nagradu kritike za “Najbolju stranu knjigu” za svoju pesničku zbirku “Veliki plan” koja je pod istim naslovom prethodno izašla u dva izdanja na engleskom, a potom na francuskom, nemačkom i sada na italijanskom. Ova knjiga prvobitno je izašla 2017. pod naslovom “Poezija” u okviru njenih Izabranih dela.

Pored nagrade kritike, Maja Herman Sekulić je odlukom žirija dobila i nagradu za “Izvrsnost u karijeri” u prisustvu najviših predstavnika dve naše ambasade, ministra savetnika ambasade u Italiji, Tatjane Garčević, i dr Sime Avramovića, našeg ambasadora u Vatikanu, kao i mnogobrojnih italijanskih verodostojnika. 

Ceremonija predaje nagrada je održana u sedištu Društva Dantea Aligjerija u prelepoj palati Firence Rimu u vreme proslave 700 godina od njegove smrti što je dalo dodatni značaj ovim priznanjima našoj književnici kao vrhunskom ambasadoru naše kulture u Italiji i svetu.

Pesme Maje Herman Sekulić su se nedavno pojavile i u tri svetske antologije – u izboru 21. srpskog pesnika “Bezglasno nas spaja zvono srca” prvoj antologiji srpske poezije na hebrejskom, zatim u antologiji “Pesma je most među nacijama” u izdanju 40. Svetskog kongresa pesnika u Budimpešti koji je održan krajem septembra, i u antologiji “Kosmičke poezije” u izdanju Svetske literature iz Indije.