Odabrani su pobednici 27. Festivala evropskog filma Palić koji je održan od 12. do 18. septembra.

Zlatni toranj za najbolji film dodeljen je norveško-švedskom filmu “Nada” u režiji Marije Sedal. 

“Ovaj film nas je na iznenađujući način dirnuo sirovošću kojom je pristupio svojoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv. Takođe, očarao nas je svojim toplim prikazom šire porodice i njihovim odgovorom na najrazornije vesti koje jedna porodica može primiti”, stoji u obrazloženju žirija.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Agnješki Holand, za režiju filma “Šarlatan”, realizovanom u češko-irsko-poljsko-slovačkoj koprodukciji. 

“U svojoj petoj deceniji filmskog stvaranja, Agnješka Holand, neumorno posvećena, nastavlja da secira evropsku istoriju 20. veka. Ona se nenametljivo bavi mnogim temama: misterioznim ubistvom, istorijskim dramama, kultom ličnosti u vidu prirodnog iscelitelja – i time preseca nekoliko vremenskih razdoblja i političkih doba, od kapitalizma preko fašizma do totalitarizma u Čehoslovačkoj. Sve to upućuje na velikog filmskog stvaraoca”, glasi obrazloženje žirija za ovu nagradu.

Žiri je dodelio Specijalno priznanje nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji “DAU.Nataša” u režiji Ilje Kržanovskog i Jekaterine Oertel zbog “neobuzdanog prikaza odnosa žrtve i tlačitelja, vlasti i pojedinca i mašinerije totalitarne države. To je deo šireg DAU projekta koji je potpuno bez presedana u istoriji kinematografije”.

Nagrada za najbolji film programa Paralele i sudari dodeljen je poljskom filmu “Ubij, pa napusti grad” u režiji Marijuša Vilčinskog.

FIPRESCI nagrada za najbolji film glavnog programa dodeljena je poljsko-švedskom filmu “Znoj” u režiji Magnusa von Horna.

 Foto: Igor Irge


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.