Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Mikser organizacija proglasili su pobednike Festivala kratkometražnih filmova “Poveži se”.

Pre toga, održana je ekskluzivna premijera osam kratkometražnih filmova koji promovišu međugeneracijsku saradnju i dijalog, a koji su nastali u okviru projekta “Poveži se”.

Tokom premijere prikazani su video-tutorijali za starije za upotrebu najčešće korišćenih komunikacionih platformi i aplikacija kao što su Skype, Viber i Facebook.

Prema rezultatima online glasanja, pobednički film je video-tutorijal “Kada sam ja uspela, zašto ne biste i vi?” sa Radom Đuričin u glavnoj ulozi. Nagrada za najbolje ženske uloge su dodeljene glumici Radi Đuričin i  jedanaestogodišnjoj Tini Lalić, a najbolje muške uloge dodeljene su volonteru Crvenog krsta Nikoli Đorđeviću  i Rajku Boriću, zanatliji iz Beograda koji pravi telefone od drveta.

Festivalska nagrada za najbolju režiju pripala je Jeleni Pavlović, a za najbolju montažu Mili Omčikus.

Tokom premijere, prikazano je i pet kratkih filmova koji prikazuju priče o razmeni znanja i veština između starijiih i mladih kroz kulinarstvo, zanate, ples, muziku i ručni rad.

Skoro polovina starijih u Srbiji ne koristi internet u svakodnevnom životu. Uz to, mere za sprečavanje širenja kovida 19 dovele su do novih izazova ostavljajući većinu starijih bez redovnog kontakta sa najbližim članovima porodice ili podrške na koju se oslanjaju.

“Najveća predrasuda koju imamo o starijima jeste da su oni tehnofobi i da se plaše novih tehnologija. Samo nas oslobađanje od predrasuda vodi u bolje sutra, a za to je povezivanje generacija ključno”, istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Foto: Mikser organizacija


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.