June 2, 2020

Proglašeni pobednici Glasnikovog konkursa za najbolju kratku priču za studente

Prema izboru šestočlanog žirija Službenog glasnika, za prve tri nagrade na Glasnikovom konkursu za najbolju kratku priču za studente odabrani su naslovi “Kako kod kuće” Milice Trkalje, “Nema više velikih pisaca” Lazara Pavlovića i “Epitaf o epitafu” Ivane Janjić.

Stručni žiri urednika, u sastavu Petra V. Arbutine, Gordane Milosavljević Stojanović, Maje Živković, mr Vesne Smiljanić Rangelov, Tatjane Čomić i dr Vladimira Roganovića, imao je zahtevan posao da izvrši odabir između 288 prijavljenih priča.

Za objavljivanje u zborniku žiri je takođe izabrao i sledeće priče: “(Ne)Pažnja” Alekse Đukanovića, “Tuđi” Aleksandre Jovanović, “Mogadoh i šutat” Anđele Timotijević, “Vinogradi” Bojana Tasića, “Put” Dimitrija Konjevića, “Večera (ne)sretnih ljudi” Jovane Dimkić, “Kompas” Jovane Nikolić, “Žena profesora” Katarine Baletić, “To si ti” Milice Petrović, “Od alarma do alarma” Nikole Živanovića, “Optička iluzija vida” Tijane Katić i “Kako smo zaključali dedu, oterali komšiju i kupili maske” Žike Petakovića.

Na osnovu nekoliko čitanja i sužavanja izbora najuspešnijih priča, žiri ima jedinstven stav da je bar još deset priča moglo da uđe u ovaj izbor, kao i da je značajna većina pristiglih priča zadovoljavala kriterijume tematske originalnosti, poetičke provokativnosti i autorske inventivnosti.


Pročitajte još i:

Raspisan konkurs za najbolju kratku priču za studente

Sluzbeni glasnik poklonio 2 000 knjiga Studentskom gradu


Zato uspešnost ovog konkursa ne određuje samo broj pristiglih priča, fokusiranost autora na drugačije sadržaje i kreativne izraze u vreme pandemije već i profesionalna odgovornost izdavača, koji na ovaj način stvara prostor i mogućnost za mlade pisce.

Žiri čestita dobitnicima i svim učesnicima, ohrabrujući ih da i sledeće godine učestvuju na ovom konkursu.

Foto: Službeni glasnik