Proglašeni su pobednici regionalnog takmičenja Regional Youth Peace Lab 2021, nedavno održanog u onlajn formatu uz učešće 120 takmičara iz zapadnog Balkana.

Pred takmičarskim timovima su se našla tri segmenta – obrazovanje, mobilnost mladih i mir i nasleđe prošlosti, a cilj je bio da se kreiraju konkretni predlozi javnih politika za izazove s kojima se svi građani regiona suočavaju i pokazati načine na koji se problemi iz ovih oblasti mogu prevazići.

Nakon 12 dana rada sa 20 mentora dobijena su inovativna rešenja kojima učesnici žele direktno da utiču na svoju budućnost. U toku dvodnevnog glasanja za najbolje predloge pristiglo je više od 5.600 glasova. Celokupno takmičenje odvijalo se na dizajniranoj virtuelnoj platformi.

„UNFPA u Bosni i Hercegovini ceni priliku u okviru zajedničkog projekta UN-RYCO da stvori prostor koji nadograđuje i usmerava neiskorišćeni potencijal mladih osoba u regionu. S obzirom na ograničavajuće okolnosti pandemije COVID-19, naša misija je da kreiramo virtuelno mesto u kome mlade osobe na zapadnom Balkanu mogu dobiti mentorstvo, podršku i sve što im je potrebno za izradu najboljih mogućih predloga politika, pokazujući da su mlade osobe uvek deo rešenja – ako im se pruži šansa”, rekao je John Kennedy Mosoti, UNFPA predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, direktor za Republiku Severnu Makedoniju, Srbiju i Kosovo (UNSCR 1244).

Najuspešniji u oblasti „Obrazovanje – kvalitet i reforma obrazovanja u regionu kako bi se bolje odgovorilo na izazove 21. veka” bili su Arta Lulgjuraj, Azra Hodžić i Suhejra Azemi.

Najviše bodova u oblasti „Mobilnost mladih – mobilnost mladih u regionu u pogledu studiranja, putovanja, rada i učenja” osvojio je tim koji čine Mersid Kajić, Nikola Ninković i Sabina Poplata, a najbolja rešenja za oblast „Mir i nasleđe prošlosti – teret nasleđenih trauma postkonfliktnih generacija” predstavili su Alida Bojadžić, Antigona Imeri, Anisa Fejzo, Dajana Saliu, Haris Tutić i Loresa Statovci.

Rune Brandrup, stručnjak programa za mlade Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), poručio je na ceremoniji proglašenja pobednika da su mladi pokazali strast, kreativnost i inovativnost koja je potrebna za drugačiju dinamiku regiona Zapadnog Balkana i suočavanje sa prošlošću dok se u isto vreme suočava i sa izazovima 21. veka.

„Mladi ljudi u ovom regionu mogu postići sve ako rade zajedno i udruže snage na temama koje su im važne, a to je ovo takmičenje još jednom dokazalo”, poručila je Vladica Jovanović, organizator projekta Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Timovi su bili sastavljeni od mladih osoba iz regiona zapadnog Balkana, a kroz rad sa stručnjacima iz različitih oblasti politike, univerzitetskim profesorima, nekadašnjim ministrima, zaposlenima u industriji i mladim ekspertima učili su, sarađivali i zajedno osmislili 18 rešenja za tri ponuđena izazova. Svoja rešenja imali su priliku da predstave javnosti kroz trominutna video izlaganja.

Najuspešniji učesnici izborili su se za vredne nagrade i sertifikat o učešću, Amazon Kindle uređaje i poklon vaučere iz nagradnog fonda od 5.000 USD, a njihovi predlozi javnih politika biće objavljeni u Knjizi omladinskih politika (Youth Policy Book) WB6 i Vodiču za razvoj inovativnih javnih politika.

Regional Youth Peace Lab (RYPL) 2021. organizovali su Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), u saradnji sa Fondacijom Mozaik.

Ceremoniju proglašenja pobednika možete pogledati na ovom linku:

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.