U nedelju, 26. januara kasno uveče je na Kolarčevom narodnom univerzitetu završeno XVII Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, najeminentnije i najveće opersko takmičenje u zemlji.

Nakon četiri dana trajanja i nekoliko hiljada posetilaca, u izuzetnoj konkurenciji od preko stotinu kandidata, odlukom internacionalnih žirija dobitnik glavne nagrade takmičenja je Beti Bratina, sopran iz Slovenije.

Ona se predstavila kompleksnim i ubedljivim programom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Nagrada podrazumeva organizaciju solističkog koncerta sa orkestrom Beogradski simfoničari na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine uz finansijsku nagradu u iznosu od pet stotina eura.

Beti Bratina

Tri nagrade Kulturnog elementa: organizaciju solističkog koncerta na eminentnim lokacijama u Beogradu i finansijsku nagradu od dve stotine eura dobili su ravnopravno Tena Lončarević (Hrvatska), Lana Maletić (Srbija/Hrvatska) i Olivera Krivokuća (Srbija). 

Preporuku žirija za učešće u produkciji Operosa opera festivala dobio je Emanuil Hristofakakis iz Grčke, dok je nagradu najuspešnijem profesoru, tj. profesoru čiji su učenici osvojili najveći broj nagrada na ovogodišnjem takmičenju dobila Valentina Taškova iz Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.

Specijalna nagrada AV TIM produkcije, profesionalni studijski snimak dobili su Irina Subašić (Hrvatska), Stefani Pjetlović (Hrvatska) i Konstantin Kostić (Srbija), a specijalnu nagradu člana žirija Marije Temeši – plaćeno učešće na masterklasu u Segedinu u Mađarskoj u julu mesecu ove godine dobili su Emanuil Hristofakakis iz Grčke i Nataša Jovović iz Crne Gore.

Lana Maletić

Žiri za starije uzraste je zasedao u sastavu Berislav Jerković (Hrvatska), Marija Temeši (Mađarska), Dragana Radaković (Srbija), Pia Brodnik (Slovenija) i Željka Milanović (Srbija).

Krajem februara ove godine na Kolarcu će biti održan koncert pobednika na kojem će nastupiti dobitnici specijalnih nagrada kao i pobednici kategorija i najbolje plasirani takmičari.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.