February 21, 2020

Program Festivala “Rođendan džeza”: Izložba, mnogo muzike i Fish in Oil za kraj

Foto: Promo

Festival „Rođendan džeza“ svečano će biti otvoren 26. februara, na dan kada je davne 1917. objavljena prva gramofonska ploča sa zvukom džeza.

Prvi dan festivala rezervisan je za otvaranje izložbe fotografija Želimira Gvojića el gvojosa pod nazivom „Džezerske skrivalice“ i koncert „Beogradskog diksilend orkestra“ – jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu.

Izložba će biti svečano otvorena u 18 sati u Galeriji Akademije 28, a na njoj će pored autora fotografija, Želimira Gvojića, govoriti i Vladimir Racković, idejni tvorac festivala „Rođendan džeza“ i akademik Pavle Jovanović.

U Klubu Akademije 28 za 20 časova najavljen je jedinstven muzički spektakl „Beogradskog diksilend orkestra“ koji će izvoditi najpopularnije džez kompozicije s početka 20. veka, a koje su u to vreme pisane kao muzika za ples (čarlston, Black Bottom, cakewalk, One-Step). Predvođeni umetničkim rukovodiocem, vokalnim solistom i bendžoistom Vladimirom Rackovićem, „Beogradski diksilend orkestar“ će pokušati da, barem na jedno veče, svojom muzikom oživi uzavrelu i lepršavu atmosferu džez klubova iz perioda prohibicije!

Foto: Promo
27.2.2020.

Ruski džez saksofonista Oleg Kirejev nalazi se godinama unazad u samom vrhu svetske džez scene, a svu raskoš svog talenta pokazaće druge večeri festivala „Rođendan džeza“, u četvrtak, 27. februara od 23 sati u Klubu Akademije 28.

Osim u muzičkom delu programa, Oleg Kirejev će istog dana od 19 sati učestvovati i na tribini „Džez u doba komunizma“ koja će se održati u Sinema kafeu Akademije 28.

Na tribini će pored Kirejeva govoriti i Vladimir Racković, Jovan Maljoković, Đorđe Milutinović i Tanja Mijatović. Posetioci drugog dana festivala „Rođendan džeza“ biće u prilici da nakon tribine „Džez u doba komunizma“ uživaju i u besplatnoj bioskopskoj projekciji prvog sovjetskog mjuzikla, džez komedije „Veseli ljudi“ (1934) koja je nedavno retuširana i kolorizovana.

28.2.2020.

Jovan Maljoković, naš istaknuti i svetski priznat džez saksofonista i kompozitor, nastupiće sa svojim „Balkan salsa bendom“ treće večeri festivala „Rođendan džeza“, u petak, 28. februara od 23 sati.

Publika će biti u prilici da uživa u jedinstvenom i energetski nabijenom spoju tradicionalnog džeza sa melodijama i ritmovima etno muzike sa Kube i Balkana. Njihova muzika je vitalna, razigrana, vibrantna i mami posetioce na plesni pod.

29.2.2020.

Festival „Rođendan džeza“ zatvoriće Fish in Oil, jedan od najboljih i najomiljenijih beogradskih instrumentalnih sastava koji neguje fusion i crossover pristup u svojim autorskim kompozicijama.

U njihovoj jedinstvenoj veštini izvođenja i improvizovanja publika će moći da uživa u subotu, 29. februar od 23 sati u Klubu Akademije 28.

Muzika koju stvara Fish in Oil je slojevita, satkana od ukusa i emocije koju publika nepogrešivo prepoznaje na prvo slušanje zbog čega su koncertne sale kada oni nastupaju ispunjene do poslednjeg mesta. Njihovi instrumentali prožeti su improvizacijama i referencama na mnogobrojne muzičke stilove zbog čega grupa godinama unazad uspešno komunicira sa različitim profilima publike i različitim generacijama.

Važne informacije za posetioce

Ulaz na sve koncerte i prateće programe festivala je besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta rezervacije su obavezne i mogu se izvršiti na broj 011 3619 342

Informacije o dostupnosti karata za besplatnu filmsku projekciju džez komedije „Veseli ljudi“ možete dobiti na broj 011 3621 787

Foto: Promo