October 24, 2021

Program Serbian Showcase sedmi put na Beogradskom džez festivalu

Dom omladine Beograda, na 37. Beogradskom džez festivalu, sedmu godinu za redom organizuje predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru programa Serbian Showcase.

Po ustaljenom formatu, tri domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije izloženo je pažnji publike i brojnim domaćim i inostranim novinarima. To je prilika i da se, pored utisaka o kvalitetnoj programskoj selekciji najstarijeg srpskog džez festivala, širom sveta pronese glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu.

Ove godine Serbian Showcase biće održan 27. oktobra od 22.30h u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a nastupiće: Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio (Srbija/Mađarska /Poljska), Drama Quartet i bend drumbooty.

 Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio

Subotička multiinstrumentalistkinja i kompozitorka Jasna Jovićević ostvaruje svoje ideje i talente na raznim terenima. Osim izvođačke karijere, predavala je u brojnim institucijama u zemlji i inostranstvu, a trenutno radi u Visokoj školi za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici. Bavi se i obučavanjem joge, a vodi i nevladinu organizaciju ARTRUST, u okviru koje je realizovala niz zanimljivih projekata.

Foto: Sabina Kojić

Prvi solo album Invented Reality objavila je 2008. godine (džez kvartet + gudački trio), a potom uporno menjala i okruženje i stilski okvir za svako novo izdanje. U njenom „glavnom“ opusu su zasad eksperimentalni solo album Zvuk ptica (2014), improv duo Dharma sa Armandom Mesarošem (2015), koncertni snimak big benda New Spark Jazz Orchestra (2017), studijsko izdanje Flow Vertical (sekstet, 2018), koncertni zapis trija Jovićević/Miklós/Wójcinski Informal Shapes (2019), te ostvarenje Sounding Solitude (2021), sa četvoro gudača. Bila je uključena u interdisciplinarni projekat Sedim i brinem za nju, kao i radila muziku za plesni performans Imago Sonus. Silvester Mikloš (Szilveszter Miklós – bubnjevi) i Ksaveri Vojčinski (Ksawery Wójciński – kontrabas), kao i Jasna Jovićević (alt i sopran saksofon, bas klarinet), imaju brojna iskustva u raznim domenima savremenog džeza i improvizacije, zajedno stvarajući svežu i originalnu muziku, ispunjenu slobodom. Prvi susret ostvarili su u Novom Sadu 2018, kada su snimili i zasad jedini album.

Drama Quartet

Drama Quartet ima svoju preteču u sastavu Drama Organ Trio, koji je Cvetković osnovao 2014. godine. Mada je format te postave – sa orguljama u funkciji basa – neumitno asocirao na soul džez šezdesetih, to je samo bila polazna tačka za oblikovanje autentičnog zvuka, zasnovanog na modernim principima džez komponovanja kroz raznovrsna harmonska rešenja, ritmove i metre.

Foto: Dejan Tomka

Za kratko vreme postali su jedan od omiljenih klupskih sastava i spremili diskografski prvenac, album Dramathology sa deset Cvetkovićevih numera. Album aktuelne postave (Luka Ignjatović – alt saksofon, Andreja Stanković – gitara, Milan Nikolić – bas, Aleksandar Cvetković Drama – bubnjevi) premijerno će biti predstavljen na 37. izdanju Beogradskog džez festivala.

drumbooty

U okviru ovogodišnjeg programa Serbian Showcase na Beogradskom džez festivalu, bend drumbooty nastupa u sastavu: Peđa Milutinović – bubnjevi, Luka Ignjatović – alt saksofon, Stevan Milijanović – klavijature, Bojan Cvetković – klavijature, Luka Malko – gitara i Akoš Forgač – bas.

Foto: drumbooty / Ivana Čutura