Radionice, izložbe, performans, opera za decu – kulturne stanice u Novom Sadu obojiće i ovo proleće različitim sadržajima.

Zahvaljujući svojim kapacitetima, kulturne stanice podigle su i kapacitete lokalne scene i uprkos pandemiji tokom prošle godine realizovale više od 300 umetničkih i kulturnih događaja. Tokom prva tri meseca 2021. godine, uspešno je održano više od 50 događaja kako onlajn, tako i uživo uz prisustvo publike i poštovanje svih mera. 

Oslanjajući se na svoje primarne ciljeve, decentralizaciju kulture i participaciju građana, kulturne stanice nastavljaju da promovišu kulturu kao način života u Novom Sadu.  

Umetnost domaćih autorki ove nedelje u KS Svilara 

Kulturna stanica Svilara ove nedelje publici najpre predstavlja Izložbu crteža Ružice Žigmanov, koja će biti otvorena 7. aprila u 18 časova.

Ružica Žigmanov se više od 20 godina aktivno bavi slikanjem, ali i ilustracijama i od 2011. godine članica je Hrvatske likovne udruge Kro-art

Izložba će trajati do 13. aprila u Društvenom centru KS Svilara, a posetioci je mogu pogledati svakog radnog dana od 10 do 18 sati. 

Podsećamo da je u Velikoj sali ove kulturne stanice još uvek u toku izložba Fantastika Ateljea 61 Bosiljem, kojom se obeležava 60 godina postojanja „Ateljea 61”, sve do 16. aprila.  

KS Eđšeg stavlja u fokus edukaciju dece, nastavljaju se redovni programi 

Kulturna stanica Eđšeg i ovog aprila nastavlja sa redovnim programima, odnosno radionicama u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada.

Juče je bila održana radionica Sa lutkom kroz nasleđe, na kojoj su polaznici imali priliku da se upoznaju sa istorijom lutkarstva, izradom, tehnikom, materijalima i trendovima nekad i sad. Ove radionice biće realizovane svakog ponedeljka.

Sredom se nastavljaju Likovno-edukativne radionice, pa će tako i ovog 7. aprila od 18 sati zainteresovanima biti predstavljene likovne tehnike i pravila likovnog oblikovanja.

Subota je rezervisana za Radionice tipografije, stoga će i 10. aprila od 12 časova polaznici učiti osnove kaligrafije, ilustracije i dizajna. Nastale u okviru manifestacije Antićevi dani, kroz radionice se spominje i bogat umetnički opus čuvenog autora. 

Sve radionice su besplatne, a prijave je potrebno poslati na mejl adresu: [email protected].

Čarobna frula

Kulturna stanica Eđšeg, uz Udruženje umetnika „Visoko C”, i ovog meseca nastoji da najmlađima približi svet opere.

Opera za decu Čarobna frula, zakazana za nedelju 11. april, ima za cilj da pokrene dečiju maštu, zabavi ih, ali i edukuje. 

Opera će imati dva izvođenja, od 11 i 17 časova, a ulaznice je potrebno rezervisati na broj telefona: 065/6775353. 

Sve događaje u kulturnim stanicama širom Novog Sada planirane ovog proleća možete pronaći na zvaničnom sajtu: kulturnestanice.rs 

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru.

Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja ili odlaganja u slučaju promene epidemioloških mera. 

Foto: Jelena Ivanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.