Promocija knjige Vladana Zeca “Zapadna strana Beograda” biće održana u sredu 22. decembra od 19 sati u Biblioteci grada Beograda.

Zapadna strana Beograda je kratak roman o Marku i Kristini, protagonistima beogradske ljubavne priče, grada u kojem se ponovo sreću posle gotovo četrdeset godina. Nakon trideset godina provedenih u Francuskoj Marko se vraća u svoj rodni grad, na proslavu godišnjice mature, na kojoj se sreće sa drugovima iz školskih dana. Tada počinju da se odvijaju različiti događaji. Ponovo uspostavlja i kontakt sa Kristinom, njegovom ljubavi iz gimnazijskih dana. Dolazi do njihovog susreta. Počinju da se druže, ali oni su sada zreli ljudi koje vezuje zajednička prošlost. Njihov susret budi stara osećanja, međutim, sve se u međuvremenu promenilo, a promenili su se i oni.

Zapadna strana Beograda je roman o jednoj mladosti, o Beogradu druge polovine sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka, ali i o današnjem Beogradu. To je roman o Vračaru, Dorćolu, Tašmajdanu, Kalemegdanu, Adi Ciganliji. Roman o odlasku u inostranstvo, godinama provedenim u njemu, o velikim planovima, nadanjima… Roman o jednoj devojci i jednoj ljubavi, ali i o svemu onome što u mladim godinama, opsednuti sobom, ne primećujemo, za šta ne verujemo da će nam ikada nedostajati. Zapadna strana Beograda je roman o gradu iz kojeg se odlazi, a zapravo, nikad se ne ode. O Beogradu.

Na promociji će o knjizi govoriti autor, Vladan Zec, Dragana Ćećez-Iljukić profesorka srpkog jezika i književnosti i Nina Arsenijević, takođe profesorka srpskog jezika i književnosti. 

Dragana Ćećez – Iljukić i Nina Arsenijević su pratile stvaranje romana i svojim sugestijama učestvovale u njegovom nastajanju. Na promociji će govoriti o knjizi i o njihovom viđenju romana. Razgovor će moderirati novinarka Radio Beograda 2, Sara Arsenović.

Vladan Zec je beogradski pisac rođen 1961. godine koji je svoj autorski rad započeo pisanjem poezije, a nakon toga i knjiga za decu. U njegovom radu posebno se ističe serijal priča za decu “Priče iz Zoograda” i “Priče iz Morskograda”, a „Zapadna strana Beograda“ je prvo autorovo delo namenjeno odraslima. Vladan živi na Novom Beogradu, predaje fizičko u Elektrotehničkoj školi “Zemun”, a slobodno vreme voli da provodi u kafiću Savana na Keju sa svojim psom, Mrvicom. 

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.