Proslavljena srpska pijanistkinja Branka Parlić održaće promociju ploče “Erik Satie Initiés 2017” (izdavači Triston Master recordings / Odličan hrčak) u četvrtak, 14. novembra, u 13h u Sprat Baru (Cetinjska 15, Beograd).

Branka Parlić je krajem osamdesetih godina XX veka u Novom Sadu snimila album “Initiés” sa kompozicijama Erika Satija. On je tokom narednih decenija u različitim izdanjima i verzijama bio opšte mesto za sve zaljubljenike u Brankinu klavirsku virtuoznost i Satijevu genijalnost.

Tri  decenije kasnije, u savršenim uslovima Saburban Sound studija u švajcarskom Vinterturu, na Steinway A 1952 klaviru i sa potpuno analognom (i skupocenom) opremom za snimanje, taj muzički izbor je ponovljen, sa nekoliko bitnih dopuna.

Sada, 2019. godine, “Erik Satie Initiés 2017” kao dupli “vinil” na 180 grama živi svoj novi život, onakav kakvo jedno autentnično muzičko blago i Branka Parlić zaslužuju.

Repertoar albuma “Erik Satie Initiés 2017” sastoji od kompozicija: Gnossienne 1-7, Gymnopedie 1-3, Les Trois valses distinguees du Precieux Degoute – Son Binocle, Avant – Derniere Pensees: Idylle, Aubade, Meditation, Ogive No. 1 i No. 4 i Pieces Froides: Air a faire fuir No. 2 i Danses de travers No. 2.

Na promociji albuma će pored Branke Parlić učestvovati i njeni poštovaoci i prijatelji: Miroslav Miša Savić – kompozitor, Ksenija Stevanović urednica III programa Radio Beograda, Svetlana Đolović – urednica RadioAparata i Slobodan Brkić – DJ Brka, dok će moderator razgovora biti Ivan Lončarević.

Album “Inities 2017” objavljen je u limitiran tiražu kao dupli vinil, a posetici promocije će moći da kupe ovaj dragulj po promotivnoj ceni.

O pijanistkinji:

Branka Parlić je jedna od vodećih svetskih pijanistkinja posvećenih izvođenju “Nove Muzike”, minimalizma i postminimalizma druge polovine XX i prve decenije XXI veka.

Preko pet miliona pregleda na YouTube-u, koliko ukupno imaju njena izvođenja kompozicija Filipa Glasa, Majkla Najmana, Vima Mertensa, Erika Satija i drugih, čine da ime Branke Parlić sigurnim koracima postaje sinonim “Nove Muzike”.

Kao aktivni pijanista, predavač, organizator koncerata i pedagog, već dugi niz godina, posvećeno se bavi promovisanjem i afirmisanjem Nove Muzike.

Radi kao nastavnik stručnog predmeta na Katedri za klavirski praktikum Akademije Umetnosti u Novom Sadu. Od 2006. godine deluje kao umetnički direktor koncertnog serijala Nove Uši za Novu Muziku u Novom Sadu.

Foto via Coka


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.