Prva manifestacija “Dan tradicije”, koju organizuju Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, održaće se u sredu 15. septembra 2021. godine. 

Manifestacija “Dan tradicije” održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a obeležiće je parade na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, sabori, muzičko-scenski nastupi tradicionalne narodne igre i pesme i koncerti svirača starih instrumenata i orkestara.

Centralni događaj manifestacije održaće se u Beogradu, u centru grada. Svečana povorka učesnika obučenih u narodne nošnje krenuće u 12 časova od početka Knez Mihailove ulice (od Biblioteke grada Beograda) i kretaće se do kraja Knez Mihailove, gde će se (na uglu sa ulicom Kralja Milana), na velikoj bini održati glavni muzičko-scenski program. U centralnom programu učestvovaće glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli poput Umetničkog centra Talija, KUD Lira, KUD Dimitrije Tucović, Hora DKCB, vokalne grupe Bistrik, Peđolina, Branka Kockice, Bode Ninković, KUD Jana, KUD Batajnica, Baletske škole “Lujo Davičo”, dok će program voditi Leontina Vukomanović i Goran Joskić u ulozi Marka Kraljevića. Program će se uživo emitovati na jutjub kanalu DKCB.

“Uvod u manifestaciju ‘Dan tradicije’ je nagradni konkurs za decu i mlade „Biraj Srbiju”. Deca i mladi uzrasta od 5 do 14 godina imali su priliku da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje”, istakao je Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Najuspešniji učesnici osvojiće vaučere za putovanje po Srbiji za sebe i svoju užu porodicu, porodični ručak u beogradskom restoranu, vožnju helikopterom iznad Beograda, ragledanje Beograda iz otvorenog turističkog autobusa, rančeve, knjige i druge vredne nagrade. Uručenje nagrada biće na velikoj bini u 12.30, u okviru centralnog programa manifestacije DAN TRADICIJE.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.