November 3, 2021

Prvi Festival mladih koreografa u decembru

Dečji kulturni centar Beograd, uz podršku Udruženja baletskih umetnika Srbije organizuje prvi Festival mladih koreografa srednjoškolskog uzrasta pod nazivom „ISKORAK“, sa idejom razvoja koreografskog stvaralaštva i autorstva u oblasti umetničke igre kod mladih.

„Želja nam je da ohrabrimo mlade plesne kreativce da budu svoji pri stvaranju, da budu slobodni, autentični i otvoreni za nova iskustva, kao i da negujemo individualnost i različitost ličnih pečata i stilova. U program ćemo uključiti buduće profesionalce, učenike baletskih škola, ali i darovite polaznike plesnih studija sa talentom i željom za kreiranjem koreografskih celina i izražavanjem ideja jezikom umetničke igre i kreativnog pokreta. Poziv je otvoren za srednjoškolce iz cele Srbije, uzrasta od 14 do 19 godina, koji vole i znaju da pričaju pokretom”, istakla je urednica festivala Ivana Tabori Obradović.

Tema prvog festivala je PROŠIRENA STVARNOST, koja treba da posluži kao okvir za stvaranje i preispitivanje. Da li je digitalna stvarnost postala dominantna u odnosu na stvaran svet koji nas okružuje? Da li nas društvene mreže povezuju i olakšavaju našu komunikaciji ili je to samo privid stvarnog kontakta? Koliko na nas utiču sadržaji koji su nam dostupni u sajber svetu, da li ih biramo sami ili su nam nametnuti? Gde je naše stvarno JA, kako ga kreiramo u virtuelnom svetu i kako na nas utiču imperativi sreće i savršenstva kojima smo izloženi na društvenim mrežama? Koliko nas tehnološki napredak košta, a koliko toga nam pruža i kako se osećamo? Zašto volimo digitalni svet i šta on za nas predstavlja? Da li nas stariji razumeju ili nas samo osuđuju kada su u pitanju nove tehnologije? – samo su neka od pitanja kojima se učesnici mogu baviti u svojim koreografijama….

Festival će biti održan na Velikoj sceni „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd, Takovska 8, u subotu 11. decembra 2021. godine., dok će se prijave za učešće na festivalu primati do 1. decembra. Sve informacije i link za prijave mogu se naći na sajtu Dečjeg kulturnog centra Beograd www.dkcb.rs.

Foto: Promo