Dom omladine Beograda u okviru 7. INDIE BELGRADE – Festivala američkog nezavisnog filma, raspisuje konkurs za prijavu na Indie Film Fitness Workshop. Radionica će biti realizovana od 19. do 21. novembra 2021. godine. 

Svi zainteresovani mogu se prijaviti slanjem konkursne dokumentacije, koja treba da sadrži kratku biografiju (ne dužu od jedne strane) i scenario ILI tritment ILI storilajn, na mejl [email protected]. Rok za prijavu je 27.10.2021. Izbor kandidata obaviće se do 11.11.2021. Učešće u radionici je besplatno. Projekte selektuje i radionicu vodi reditelj i scenarista Darko Lungulov.

Vrlo je teško i neizvesno doći do svog prvog dugometražnog filma. Kako snimati nezavisne filmove, sa ili bez budžeta? Kako doći do svog prvog dugometražnog filma? Kako “prepakovati” scenario i učiniti ga lakšim za realizaciju? Ovo su samo neka od pitanja na koja će ovogodišnji Indie Film Fitness Workshop pokušati da vam pomogne u traženju odgovora.

Cilj radionice je da pomognemo da vaše filmske ideje dobiju bolji oblik i neodoljivu filmsku figuru. Da vam pokažemo kako da se oslobodite svih viškova u priči ili suvišnih rediteljskih rešenja i zahteva, i da ono što krasi vaš narativ i predstavlja njegovu vrlinu zasija u svom punom filmskom sajaju.

Darko Lungulov završio je filmske studije na CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film Tamo i ovde na Tribeca festivalu 2009. osvaja nagradu Najbolja njujorška priča i dobija odlične kritike u Holivud Reporteru, Varajetiju i Njujork Tajmsu. Osvojio je 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. U bioskopskoj distribuciji u: SAD, Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, prava za prikazivanje prodata u 21 zemlji. FIPRESCI Srbija proglasio je Darka za najboljeg režisera 2009. Spomenik Majklu Džeksonu, njegov drugi igrani film, svetsku premijeru imao je na Karlovim Varima 2014. Između ostalih, dobio Eastern European Film Award na Santa Barbara festivalu 2015. a u Monte Karlu nagradu za najbolji scenario. Prikazan na 40 festivala, dobio 8 nagrada. Kao koscenarista sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju, filmu Dobra žena, koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. Tokom 2016. i 2017. Darko je režirao 18 epizoda serije Sumnjiva Lica. Od 2015. je u produkciji dokumentarnog filma o YU Grupi koji će imati premijeru 2022. godine.


Festival američkog nezavisnog filma održava se već sedam godina u organizaciji Doma omladine Beograda, uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade SAD u Beogradu. Umetnički direktori festivala su Hristina Hadžiharalambus i Radoslav Pavković. Nezavisni američki film već godinama predstavlja sinonim za kretivan, niskobudžetni film realizovan van velikog sistema Holivudskih studija. Godinama su se mladi autori kalili i snimali svoje nezavisne i uspešne filmove, da bi pre ili kasnije svoje karijere nastavljali u Holivudu. Indie Belgrade promoviše i predstavlja beogradskoj publici ostvarenja savremenog američkog nezavisnog filma i njegove autore, a od ove godine će se paralelno dešavati i u drugim gradovima Srbije.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.