Prvi Super Can Fest, festival koji okuplja ljubitelje zanatskog piva, održan je ove subote u Dogma pivari u Beogradu. Festival je protekao i u znaku limenke, “ambalaže budućnosti”, koja je taj epitet dobila zbog toga što se može reciklirati nebrojeno puta.

Posetioci Super Can festivala imali su mogućnost da se upoznaju sa programom “Svaka limenka se računa” Recan fondacije. Ovo inače nije prvi događaj na kojem se sporovodi ova akcija. Kako kaže Nemanja Komatović iz Recan fondacije, učestvovali su na brojnim muzičkim festivalima kao što su EXIT, Sea Dance festival, Love fest, Beer Fest, ali i na festivalima i drugim događajima u regionu.

“Glavni cilj je da animiramo ljude i ostvarimo što veću stopu reciklaže limenki. Limenka kao pakovanje najviše se reciklira u Evropi, u poređenju sa drugim pakovanjima oko 74 odsto. U Srbiji se, prema našim podacima, reciklira oko 42 odsto limenki”, objašnjava Nemanja i dodaje da se projekat sprovodi u još 15 zemalja Evrope.

Foto: Miljana Miletić

Limenka je sve traženija ambalaža jer se na njoj može ispoljiti kreativnost, ali i zbog zaštite koju pruža pivu u sebi. Stoprocentno ga štiti od lošeg uticaja svetla i kiseonika, lako se transportuje, nesalomiva je, laka za držanje i može se svuda poneti. Takođe, brzo se hladi, dostupna je u različitim oblicima i veličinama. 

Osim brojnih znanja o reciklaži, kao što je podatak da se nakon recikliranja nova limenka može naći na policama za samo 60 dana, posetioci su imali priliku da probaju piva 15 craft pivara iz cele Evrope.

Bila je to, može se reći, prava mala avantura kroz arome piva, od onih tradicionalnih do piva sa dodirom krastavca, voća, pa i čokolade.

Organizatori festivala, Dogma Brewery i program “Svaka limenka se računa” Recan fondacije, za večernje sate su posetiocima priredili muzički program uz Ajs Nigurtina, Timbea i Vemića.

Piše: Miljana Miletić

Foto: Represent Communications


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
9
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.