“Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork. U Njujorku sam imala tri rada koja su potpuno promenila moj umetnički status“.  Ovo je samo jedan od izdvojenih delova intimnog i iskrenog razgovora Marine Abramović sa rediteljem Borisom Miljkovićem zabeleženog u najnovijem filmu “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca”, čija je premijera zakazana za 5. decembar u Online bioskopu MOJ OFF.

U jeku pandemije, kada je “virtuelna” dvorana najpoznatijeg domaćeg kućnog bioskopa MOJ OFF domaćin mnogih festivala, premijerno u Srbiji na MOJ OFF biće prikazana intimna priča “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” o ukupnom životu jedne od najpoznatijih ličnosti savremene umetnosti – Marini Abramović.

Film opisuje dileme koje su okupirale istaknutu umetnicu tokom mladosti koju je provela u rodnom Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

“Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikh umetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci”, rekao je reditelj.

Sarajevo, Sao Paolo, Valensija, Varšava samo su neki od gradova čiji su filmski festivali već prikazali Miljkovićev film i čija je publika imala priliku da pogleda dokumentarno ostvarenje inspirisano putujućom retrospektivnom izložbom Čistač sa kojom se, nakon 40 godina, Marina Abramović vraća u svoj rodni grad – Beograd.

“Kada sam bila mlada mislila sam da je naš stan vrhunac luksuza. Sad, kada se setim svega mislim da je naš dom zaista užasno mesto“, rekla je Marina Abramović.

Foto: Andreja Leko


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.