Prva samostalna izložba Marijane Janković otvorena je u četvrtak 11. novembra u 19h u Galeriji TransformArt u Beogradu, a publika će moći da je pogleda do 21. novembra.

Marijana Janković u svojim radovima aktere prikazuje u svakodnevnim, naizgled bizarnim, situacijama kroz veoma dopadljiv i razigran vizuelni jezik. Vibrantnošću kolorita i poigravanjem sa perspektivom proizvodi specifičnu sintezu pop kulture, animacije, fotografije, filma i stripa, koristeći tzv. punch needle tehniku taftovanja koja je jedan vid veza na platnu.

Upečatljiva facijalna ekspresija koja postaje lajtmotiv na skoro svim radovima iznedrila je naziv same izložbe. Psychic driving je psihijatrijska procedura korišćena  tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka od strane CIA na projektu MKUltra pri čemu su učesnici bili izlagani velikim dozama elektrokonvulzivne terapije u kombinaciji sa podjednako velikom dozom psihodeličnih supstanci poput LSD-a. Namera je bila slomiti ličnost učesnika tako što će im se određeni audio sadržaj konstantno ponavljati dok ne dođe do apsolutne neutralizacije strukture njihovog kognitivnog dela ličnosti. Likove na Marijaninim delima vidimo isključene od realnosti koja ih okružuje, nezainteresovane i odstranjene od svakog spoljašnjeg uticaja i situacije u kojoj se fizički nalaze.

Marijana Janković rođena je u Valjevu 1997.godine. Diplomirala Nemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oduvek se bavila fotografijom, a poslednjih godina svoj izraz pronalazi i u drugim medijima, poput tekstila. Serija izloženih radova nastala je u toku 2021. godine. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Galerija TransformArt

Radno vreme galerije: utorak – nedelja od 14:00 do 20:00, ponedeljkom galerija ne radi

Organizator izložbe je Kulturforum, organizacija za društveno kulturološki razvoj.

Foto: Luka Milanović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.