Nova prilika za novosadsku lokalnu scenu, koja se prevashodno bavi vizuelnim umetnostima, stvorena je otvaranjem tri konkursa u okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“. To je mogućnost za lokalne umetnike da otputuju i rade u Japanu, Austriji i Slovačkoj, upoznaju se i povežu sa tamošnjom lokalnom scenom, prošire svoj opus i na taj način internacionalizuju novosadsku scenu, što je glavna ideja programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR).

Slovačka: Vizuelna, novomedijska i zvukovna umetnost i perfomans

Vizuelna, novomedijska, zvukovna umetnost i perfomans oblasti su konkursa koji pruža priliku lokalnim umetnicima da borave i rade u Košicama (Slovačka). 

Tema rezidencijalnog boravka je Međuzavisnost, sa fokusom na suodnos čoveka i njegovog okruženja. Predloženi umetnički projekat trebalo bi da istraži načine na koji ljudi, priroda i životinje uzajamno deluju, ali istovremeno i da kritički propita kako se stvara jaz između čoveka i prirode/životinja.

Umetnički projekat bi trebalo da bavi pitanjima: Kako osigurati ista prava za sve, uključujući i životinje? Kako zaštititi buduće generacije? Kako odrediti sopstvene vrednosti? Kako uticati na javni sektor, institucije i zakon? 

Detaljne informacije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na linku: http://novisad2021.rs/otvoren-poziv-za-rezidenciju-slovacka/

Konkurs se realizuje u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i organizacije KAIR – Košice Artist in Residence, Slovačka (https://www.kair.sk/about/).

Od izabranog/e umetnika/ce se očekuje da završi jedan umetnički projekat tokom boravka u Košicama. Rezidencija traje do 8 nedelja u okvirnom periodu od 1. marta do 30. aprila 2020.

Austrija: Savremena fotografija 

Konkurs u okviru kog lokalni umetnici mogu da otputuju i rade u Gracu (Austrija) otvara priliku za sve one kojima je fokus rada savremena fotografska umetnost.

Tokom boravka u Gracu, potrebno je sprovesti istraživanje i napraviti seriju fotografija, koja će se osvrnuti na tumačenje (e)migracija i otvoriti pitanje aktuelnih motiva, za odlazak iz Srbije u Austriju. Fotografije će biti predstavljene na izložbi u Gracu. Promocija interkulturalnog dijaloga, predstavljanje buduće perspektive i pronalaženje mesta susreta i interakcije, poređenje zajedničkog prostora srpske i austrijske kulture glavne su ideje konkursa. 

Detaljne informacije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na linku: http://novisad2021.rs/otvoreni-poziv-za-umetnike-austrija/

Konkurs se realizuje u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Udruženja vizuelnih umetnika Štajerske – „Berufsvereinigung Bildender KünstlerInnen Steiermark”, Grac, Austrija (BVBK STMK). Rezidencija se odvija kroz program „Common spaces of tomorrow – Bridges from Graz to Novi Sad”.

Rezidencija se realizuje u periodu od 30. jula do 28. avgusta 2020. godine.

Japan: Savremena fotografija

„Evropski pogledi na Japan/Japan danas“ naziv je otvorenog poziva koji se realizuje u okviru istoimenog projekta i uključuje umetničku rezidenciju u Japanu iz oblasti savremene umetnosti fotografije. 

Odabrani umetnik/umetnica dobiće priliku da boravi u japanskim prefekturama Osaki ili Naganu između jula 2020. i maja 2021. godine u trajanju od 20 do 25 dana i da na svojstven način, kroz fotografiju, prikaže ličnu percepciju kulture Japana. 

Detaljne informacije o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na linku: http://novisad2021.rs/umetnik-u-gostima-poziv-fotografima-za-japan/

Rezidenciju realizuje „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“ u partnerstvu sa organizacijom „EU Japan Fest“.

Navedenu dokumentaciju potrebno je poslati na mejl adresu: [email protected] sa naznakom (u zavisnosti od konkursa na koji se prijavljujete): 

„Rezidencijalni program Košice 2020“ najkasnije do 20.2.2020. godine u ponoć

 „Rezidencijalni program Grac 2020“ najkasnije do 01.03.2020. godine u ponoć

„Rezidencijalni program European Eyes on Japan 2020“ najkasnije do 31.3.2020. godine u ponoć


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
30
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
26
Zanimljivo
korisno korisno
23
korisno
okej okej
20
okej
divno divno
16
divno
Predivno Predivno
13
Predivno
Super Super
30
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.