U Kulturnom centru Srbije u Parizu održan je okrugli sto “Ivo Andrić – čovek iznad vremena”. U razgovoru koji je organizovao Muzej grada Beograda učestvovali su Vladimir Pištalo, književnik i upravnik Narodne biblioteke u Beogradu kao i Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu.

Povod za tribinu bila je 60. godišnjica dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Pre početka razgovora posetioci su imali prilike da pogledaju 20-minutni film o Ivi Andriću u produkciji Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Angelina Banković, kustoskinja Muzeja grada Beograda upoznala je publiku sa novom stalnom muzejskom postavkom Muzeja Ive Andrića u Beogradu koja je realizovana uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Učesnici u razgovoru osvrnuli su se na bogato delo i impresivnu biografiju Ive Andrića, na njegovu diplomatsku karijeru, različita “čitanja” dela slavnog nobelovca u nezavisnim državama nastalim raspadom Jugoslavije, važnosti Andrićevog dela za današnju Francusku i Evropu i brojnim drugim temama.

Nakon tribine, posetioci su imali prilike da uz pomoć VR-tehonologije pogledaju virtuelnu turu kroz novu postavku Muzeja Ive Andrića u Beogradu.

Foto: Muzej grada Beograda


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.