Promocija romana “Istočni diwan” Dževada Karahasana biće održana u četvrtak, 27. februara u svečanoj sali fondacije “Spomenica solidarnosti” (Terazije 37) u 19 časova.

O knjizi će, osim autora, govoriti i Jasmina Ahmetagić, autorka predgovora, Tamara Krstić, književna kritičarka i Aleksandar Šurbatović, urednik izdanja.

O knjizi – ukratko

U Istočnom diwanu prepliću se tri zasebne, ali tematski i motivski povezane priče o islamskim misticima različitih epoha: El-Mukaffi, El-Halladžu i El-Tevhidiju. Iz prepiske sa suprugom, Mukaffa se čitaocima otkriva kao junak koga je faustovska želja za znanjem odvukla od voljene žene, a Halladž i Tevhidi – o kojima saznajemo iz perspektive predstavnika reda i zakona – kao ljudi od duha nepravedno optuženi za zločin i zaveru. Odvodeći nas u prošlost i na Istok, Karahasan progovara o odnosu izvanrednog pojedinca i društva, ali i o ključnim problemima čovekove egzistencije, pozivajući čitaoca na preispitivanje onoga što je univerzalno definišuće.

Kombinujući detektivski zaplet i političke intrige na istorijskoj pozornici Istoka sa svojim besprekornim poznavanjem sufizma, Dževad Karahasan se naslanja na književnu tradiciju blisku našem čitaocu preko stvaralaštva Meše Selimovića, istovremeno šireći i preispitujući njene domete.

Istočni diwan je 1989. ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu, zajedno sa Basarinom Famom o biciklistima, ali će ta dodela ostati upamćena upravo po tome što nijedno od ta dva remek-dela nije osvojilo ovu prestižnu nagradu, što se smatra jednom od najkontroverznijih odluka u njenoj istoriji.

Foto: Promo
O autoru

Dževad Karahasan (Duvno, 1953) je bosanskohercegovački romanopisac, dramaturg i esejista. Studirao je komparativnu književnost i teatrologiju u Sarajevu i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao predavač na univerzitetima u Salcburgu, Inzbruku, Berlinu i Sarajevu. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su i Počasna nagrada „Hajnrih Hajne”, Geteova medalja, Nagrada „Bruno Krajski”, Herderova nagrada itd. Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salcburgu.

Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Između ostalog, napisao je romane „Šahrijarov prsten”, „Sara i Serafina”, „Noćno vijeće”, „Sjeme smrti”, knjige pripovedaka „Kuća za umorne” i „Izvještaji iz tamnog vilajeta”, te knjige eseja „O jeziku i strahu”, „Dnevnik selidbe”, „Knjiga vrtova”.

Njegovo najpoznatije i, po mnogima, najuspešnije delo svakako je roman „Istočni diwan”.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.