Razgovor sa finskim rediteljem i vizuelnim umetnikom, Mikom Tanilom, povodom njegove samostalne izložbe „Između ploča“ u Galeriji Podroom, održaće se u četvrtak, 8. aprila u 18 časova, putem digitalnih kanala Kulturnog centra Beograda.

Razgovor vode kustosi izložbe Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić (razgovor će biti na engleskom jeziku).

Razgovor možete pratiti preko Zoom platforme i Facebook Live-a na nalogu Kulturnog centra Beograda.

Samostalna izložba „Između ploča” Mike Tanile (11. mart – 15. april 2021) pruža uvid u korpus dela koja se susreću i prožimaju u polju vizuelnih i zvučnih istraživanja, od statusa i izmeštanja medijske slike, do oponašanja medijskog okruženja čovekovog života, njegove povezanosti i raspršenosti.

Tema filma „Tektonske ploče”, u kom je pojedinac izgubljen u vakuumu između vremenskih zona, tektonskih ploča, letova i kreveta, predstavlja nesklad između ljudske svesti i sve većeg pritiska integrisanih medijskih sistema i tempa opsesivne produktivnosti.

U prostoru između „ploča”, ograničenom neistraženim odnosima i snagom slika, pokretom i zvukom, odjekom i asocijacijama, nalazi se prva samostalna izložba Mike Tanile u Beogradu.

O umetniku

Mika Tanila je filmski stvaralac i vizuelni umetnik koji živi u Helsinkiju.

Njegovi radovi izlagani su na brojnim međunardonim manifestacijama, poput Bijenala savremene umetnosti u Veneciji (2017), Trijenala u Aikiju (2013), Dokumente (2012), Bijenala u Šangaju (2006), Berlinskog bijenala (2004), Manifeste (2002) i Istanbulskog bijenala (2001).

Samostalno je izlagao u Muzeju moderne umetnosti u Espu (2018), Muzeju savremene umetnosti Kiasma u Helsinkiju (2013-14), Muzeju savremene umetnosti u Sent Luisu (2013), Centru za savremenu umetnost TENT u Roterdamu (2013), itd.

Tanilini filmovi bili su deo brojnih međunarodnih filmskih festivala i kolateralnih događaja, uključujući Međunarodni filmski festival u Torontu, Međunarodni filmski festival u Roterdamu, Međunarodni festival kratkog filma u Klermonferanu, Filmski festival Karlove Vari, i dr. Dobitnik je Nagrade „Ars Fennica” za 2015. godinu.

Foto: Samppa Erkkilä, Đorđe Perković / Kolaž


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.