Beograd je ovog novembra imao priliku da gleda dve opere u izvođenju Opere Sankt Peterburga, a jedna od njih je „Otmica iz Saraja“, koja je izvedena u pozorištu Madlenijanum.

„Otmica iz Saraja“ je lirska komedija u dva čina, koju je svetu podario Volfgang Amadeus Mocart, a za ovu priliku režirao narodni umetnik Rusije – Jurij Aleksandrov.

Vrhunska umetnost muzike u spoju sa komedijom i besprekornom glumom multitalentovanih umetnika iz Rusije ostavili su publiku u potpunom oduševljenju.

Vešti kostimografi i scenografi su na bajkovit i zabavan način prikazali Tursku, izražavajući pun spektar boja narodne nošnje ove zemlje, a pomoću svetala je prikazana i Turska umetnost koja se smenjivala u pozadini tokom cele predstave.

Opera “Otmica iz Saraja” – Foto: Madlenijanum

Opera dočarava kroz šta mogu prolaziti razdvojeni zaljubljeni parovi i iako je smeštena u vremenski period 18. veka, odražava vanvremenske motive borbe za srećan kraj.

Tugu glavne junakinje Konstance i njene ljubavi Belmonta kojom je odisala scena tokom njihovih dueta, komički razbijaju njihove sluge Blonda i Pedrilo, kao i Turci koji su ih sve zarobili.

Selim-Paša posebno razvedrava atmosferu svojim nastupom moćnog vladara sa nežnim srcem.

Od najdubljih do najviših, od punih do najtanjih i od glasnih do najtišijih tonova, pevači su, uz pratnju orkestra, ulepšali veče publici koja je celu postavu pozdravila gromoglasnim aplauzom na kraju izvođenja.

Foto: Madlenijanum


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
10
Super
Kristina Vuković
Kristina Vuković je diplomirani kulturolog. Slobodno vreme najrađe provodi napolju, okružena prirodom. Voli da pleše, peva, crta, glumi i da se raduje budućnosti.