November 2, 2021

“Reči&Note” Peđe Ristića – omaž i sećanje na neka bolja vremena

Multitalentovan stvaralac, Peđa Ristić kolažom u knjizi “Reči&Note” objedinio je sva tri književna roda: poeziju, prozu i dramu, samo nešto drugačijim redosledom. Pored toga sadržaj ove knjge se može čitati, ali se jedan deo može i slušati, kao i dobra muzika u izvođenju ovog stvaraoca.  

Biser ove zbirke je višečlani, neobičan koloplet četiri priče o taocima koje čine: “Vupi”, “Lapot”, “Hospis” i “Dobrica”. Ne postoji jedinstven okvir poput onog u “Dekameronu”, već okosnicu, okvir, predstavlja sâm motiv žrtve i taoca i drugačije poimanje u različitim vremenima i kulturama ovih pojmova. Iako su različiti razlozi zbog kojih se likovi u ovim pričama žrtvuju (bolestan pas / bolesna supruga / bolesna majka / bolesno dete) i dovode sebe u pozicije talaca, nažalost, tim putem ne stižu do nagdrade i iskupljenja.

Ali, nije to jedini kvalitet ove moderne proze Peđe Ristića, već samo jedan u nizu zbog kojeg ćete rado čitati ova dela. Inovativnost i širinu talenta ovog pisca ilustruju alternativni i otvoreni završeci ovih priča (više varijanti), pa je čitaocu aktivno učešće, razmatranje i prosuđivanje ostalo otvoreno.(Iz recenzije Marine Đenadič)

“Reči&Note” su omaž i sećanje na neka bolja vremena, ali i najava, poput kakve mantre, kao u kompoziciji Peđe Ristića da Bolje vreme će doći.  Od druge polovine novembra 2021. godine knjigu možete kupiti u knjižarama Roman i Vulkan ili preko Kreativne radionice Balkan.

Prva promocija multimedijalnog dela Reči&Note (šest pripovedaka, mjuzikl “San o Boki”, prevodi pop i rok poznatih hitova) Peđe Ristića biće održana u Beogradu u petak, 19. 11. 2021. u 18h u Barwood-u, Rajićeva 12.

Za reči o delu biće zaduženi: glumica Rada Đurićin, novinar i rok hroničar i kritičar Peca Popović (preko web-a), reditelj Petar Pejaković (preko web-a), autor Peđa Ristić, urednica Marina Đenadić. A za muziku Peđa Ristić i gosti iznenađenja.

QR potvrda o izvršenoj vakcinaciji obavezna!

Druga promocija multimedijalnog dela Reči&Note (šest pripovedaka, mjuzikl “San o Boki”, prevodi pop i rok poznatih hitova) Peđe Ristića biće održana u Nišu u subotu, 27. 11. 2021. u 18h u Deli centru, Davidova 2, Niš.

Za reči o delu biće zaduženi: novinar i rok hroničar i kritičar Peca Popović (preko web-a), reditelj Petar Pejaković (preko web-a),autor Peđa Ristić, urednica Marina Đenadić, odlomke iz dela Nenad Janjić. A za muziku Peđa Ristić i gosti iznenađenja.

QR potvrda o izvršenoj vakcinaciji obavezna!

Foto: Vizual