Juče je, u Domu omladine Beograda, u 14 časova održan program retrospektive, u okviru kojeg su bile projekcije filmova „Moć“, „Ljubav“ i „Kičma“ našeg reditelja Vlatka Gilića.  Pored projekcija, organizovan je i razgovor o autorovim ostvarenjima.

Retrospektiva svih filmova jednog od najzanimljivih i najautentičnijih reditelja jugoslovenskog filma, kao i jednog od najznačajnijih dokumentarista sveta Vlatka Gilića je jedan od najznačajnijih događaja ovogodišnjeg 26. izdanja Festivala autorskog filma.

O autorovim delima govorili su Srđan Vučinić – umetnički direktor Faf-a, Andro Martinović – direktor Crnogorske kinoteke i Srdan Golubović – reditelj i predsednik Saveta Festivala.

Prema autorovoj želji, prvo je prikazan film „Moć“, a potom „Ljubav“ i „Kičma“. Između svakog od filmova, gosti su govorili o značaju i značenju Gilićevih ostvarenja.

„Gilić u ovom filmu uvodi odsustvo sakralnog sveta. Prikazuje senku sveta koji odlikuje poslušnost i strah, metaforu stanja uma u totalitarnom društvu; surogat sveta u kojem je nešto okrenuto naopačke“, rekao je Srđan Vučinić pre projekcije filma „Moć“.

Publika je u nastavku mogla da pogleda film „Ljubav“, za koji je umetnički direktor Vučinić naglasio:

„Film „Ljubav“ govori iz obrnute perspektive. Iz antropocentrične javlja se kosmocentrična perspektiva gde su ljudi umanjeni u prostoru, kao neka perpektiva mrava. Veoma je malo reditelja koji svoja dela rade na ovakav način. Možemo reći da je Giliću upravo ovakvo prikazivanje emocija između dvoje ljudi, obezbedilo mesto u Muzeju Moderne Umetnosti u Njujorku . Da bi, ukoliko dođe do nuklearne katastrofe, ljudima mogao da se objasni pojam ljubavi“.

Program retrospektive svih Gilićevih dela zaokružila je projekcija dugometražnog filma „Kičma“, koji je i bio inspiracija za ovogodišnji vizuelni identitet Festivala autorskog filma.

„Filmsko ostvarenje „Kičma“ prikazuje otuđenje i način na koji međuljudski odnosi funkcionišu kada se susretnu sa nepoznatim i opasnim. Možemo reći da je ovo uputstvo kojim ćemo se služiti i nakon ove pandemije koja nas je sada snašla“, zaključio je Vučinić.

Vlatko Gilić nije pristustvovao projekciji, kao što u poslednjih četrdeset godina ne daje intervjue  i ne pojavljuje se u javnosti. Od njegovog poslednjeg filma, „Dani od snova“ iz 1980. godine, Giliću je punih četrdeset godina bilo onemogućeno da snima filmove. Međutim, i nakon toliko godina, prisustvo publike na jučerašnjoj retrospektivi dokazuje da se Gilićeva dela veoma cene i da publiku interesuju autorova filmska ostvarenja.

Ova velika i značajna retrospektiva napravljena je u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, koja je obnovila i remasterizovala sve autorove kratke filmove.

Foto: FAF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.