Jugoslovenska kinoteka prirediće u februaru retrospektivu filmova Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula 20. januara u Los Anđelesu u 66. godini.

Od 10. do 14. februara u Sali Makavejev biće prikazano deset filmova različitih žanrova koje je svojim talentom i harizmom obojila ova izuzetna umetnica, sarađujući s rediteljima iz gotovo svih republika bivše zemlje.

Program otvara drama „Kiklop“ (1982) Antuna Vrdoljaka. Za ulogu u toj ekranizaciji romana Ranka Marinkovića Mira Furlan je osvojila svoju prvu Zlatnu arenu na festivalu u Puli.

Biće prikazan i film koji joj je doneo drugu Zlatnu arenu – čuveno ostvarenje Živka Nikolića „Lepota poroka“ (1986).

Tu je i „Otac na službenom putu“ (1985) Emira Kusturice, dobitnika Zlatne palme u Kanu. U ovom izboru su i dva filma Rajka Grlića – „U raljama života“ (1984) i „Za sreću je potrebno troje“ (1985).

Mira Furlan je početkom ratnih devedesetih godina emigrirala u SAD, gde je ostvarila zapažene uloge u televizijskim serijama, ali je kasnije ponovo igrala u nekoliko ovdašnjih produkcija. Tako se program Sećanje na… Mira Furlan završava srpskim filmom „Turneja“ (2008) Gorana Markovića.

Foto: Jugoslovenska kinoteka


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.