April 20, 2019

Sa Kanskog festivala direktno u domaće bioskope

Domaća publika ne zaostaje za Kanom. I to iz jednog razloga. Gledaće filmove iz Kana među prvima, jer će doći u domaće bioskope nekoliko dana nakon poznatog filmskog festivala.

Među filmovima koji će se naći na repertoaru su ostvarenja iz konkurencije: “Sibil” , “Izdajica” , “Jezero divlje guske”, “To mora biti raj” , film “Mladi Ahmed” , “Žao nam je što smo vas propustili”, “Noćna lasta” , “Oh, Mercy!” , “Zviždači” , “Portret devojke na vatri”, kao i film van konkurencije  “Dijego Maradona”.

Film pod nazivom “Sibili” delo je francuske  rediteljke i scenaristkinje Žustin Triet koja je publici poznata po filmu “U krevetu sa Viktorijom”. Uloge tumače Viržini Efira, Gaspar Ulijel, Adel Egzakupulus i Sandra Huler.

“To mora biti raj” je film palestinskog reditelja Elijea Sulejmana koji na satiričan način u putopisnoj komediji pravi neočekivane paralele između različitih gradova i njegove zemlje –Palestine.

Na repertoaru će se naći i film koji govori o radikalizaciji i o belgijskom tinejdžeru koji pravi zaveru sa ciljem da ubije svog učitelja nakon što prihvati ekstremističko tumačenje Kurana. Naziv ovog filma je “Mladi Ahmet”, a delo je dvostrukih Kanskih laureata braće Darden.

Film “Žao nam je što smo vas prpoustili” je društveno angažovana drama o bračnom paru koji se bori da preživi u modernoj Engleskoj. U filmu igraju Kris Hičen, Debi Hanivud, Ris Stoun.

Kanski festival će biti održan od 14. do 25. maja, a nakon toga svi navedeni filmovi (otkupila ih je srpska distributerska kuća “MCF MegaCom film”) će se naći u okviru predstojećih domaćih festivala, kao i u redovnoj bioskopskoj distribuciji!

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Youtube/Printscreen