Sajam volonterizma je jednodnevni projekat informativno-edukativnog karaktera, koji će se održati u subotu, 11. decembra, uživo, u organizaciji udruženja Svetski omladinski talas.

Kroz organizovane radionice i predavanja, Sajam volonterizma osvrće se na pitanje pozicije volonterizma u društvu i vrednosnih normi koje iza njega stoje.

Ovogodišnji Sajam se sastoji iz 4 segmenta: panel diskusija „Stopama jednog volontera”, interaktivna simulacija „Budi volonter na jedan dan”, interaktivna radionica „O volontiranju – mit ili istina” i sajam volonterskih organizacija.

U prvom segmentu, panelisti Maja Orihan, Pavle Krivokuća i Marija Perić (Mladi istraživači Srbije) govoriće o svom ličnom i profesionalnom razvoju kroz prizmu volontiranja i osvrnuće se na to kako je volontiranje doprinelo boljem kvalitetu njihovih života.

U drugom segmentu, predavači iz Crvenog krsta, Serbia Fashion Week-a i udruženja Arena će zadati učesnicima kratke simulacije realnih volonterskih situacija i problema koje će oni morati da zajednički reše.

Na trećoj radionici će predstavnici organizacija UNICEF, AIESEC, kao i projekta ISWiB i Slobodna zona pokušati da kroz diskusiju o volonterskim mitovima i istinama učesnicima stvore jasnu sliku o brojnim aspektima volontiranja, podstaknu ih na razmišljanje i razbiju stereotipe ili zabune koje se tiču volonterizma.

Na finalnom delu događaja, koji podrazumeva sajamski segment (koji je otvoren za sve itraje od 16.15h do 18h), brojne omladinske i studentske nevladine organizacije će imati priliku da se predstave, kao i da učesnicima bliže objasne koje sve mogućnosti volonterskog programa i angažovanja kod njih postoje.

Osim edukativnog sadržaja, Sajam volonterizma će svoja vrata otvoriti i za humanitarnu aktivaciju u kojoj će moći da učestvuju svi posetioci. Sav prikupljen novac će biti upućen Mariji Milošević, studentkinji Medicinskog fakulteta u Beogradu koja je usled pandemije, za samo mesec dana izgubila četiri člana svoje porodice i ostala sama sa maloletnim bratom.

Svetski omladinski talas (SOT) je omladinsko neprofitno i nevladino udruženje osnovano 2005. godine sa idejom umrežavanja i osnaživanja mladih. Naša misija je uspostavljanje ravnopravnost među različitim etničkim i socijalnim grupama i rešavanje svih aktuelnih globalnih problema, a naročito onih koji se tiču mladih. To upravo i činimo putem najvažnijih projekata organizacije – Međunarodna studentska nedelja u Beogradu (ISWiB), Sajam volonterizma, kao i mnogi drugi.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.